Bitlisli Arıcılar Umduğu Verimi Bulamadı

Bitlisli arıcılar, yaz döneminde yaşanan mevsimsel iklim değişikleri nedeniyle bal üretiminde yüzde 50 düşüş yaşandığını belirtti.

Bitlis İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Medeni Avcil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkbaharın iyi geçmesine ve periyodik yağışların olmasına rağmen, yaz döneminde yaşanan toprak ve kül yağışı ile sam rüzgarlarının florayı olumsuz etkilediğini söyledi.

Bu yıl 2 bin ton bal üretimi hedeflediklerini ancak yaşanan olumsuzlukların bal üretimini yüzde 50 düşürdüğünü anlatan Avcil, arıcıların bu yıl hedefledikleri verimi alamadığını ifade etti.

"Bitlis'in 2 bin metreyi aşan dağlarından elde edilen Bitlis balı, hasat edilmeye başlandı ancak beklentilerimizin altında bir üretim gerçekleşti" diyen Avcil, üretilen balın beklenilen miktarda olmasa da son derece kaliteli olduğunu dile getirdi.

Avcil, zengin folara ve endemik bitkilerden elde edilen Bitlis balının, ülkedeki en kaliteli ballar arasında yer aldığını belirterek, kentin, ülkedeki önemli arıcılık merkezlerinden biri olduğunu kaydetti.

Bitlis'te hiçbir sanayi ve endüstri işletmesinin bulunmaması ve ziraai ilaçlamanın az olmasının, Bitlis'i arıcılık cenneti ve organik üretim sahası haline getirdiğini vurgulayan Avcil, "Bitlis balı, zengin flora ve endemik bitkilerin çok olmasından dolayı ülkemizdeki en kaliteli ballar arasında yer alıyor. Bitlis arıcılık ekolojisi için son derece elverişli. Bitlis'te arazi yapısının yüzde 85'i yayla ve meralardan oluşmakta. Arazinin yüzde 71'i ise 2 bin metreyi aşan dağlarla çevrili. Arıcılık, Bitlis'in geleneksel bir mesleki faaliyetidir. Bu atalarımızdan bize kalan bir miras" diye konuştu.

Kayıt altına alınan yaklaşık 800 işletmede 140 bin arılı kovan bulunduğunu ve bu yıl üretilen balların son derece kaliteli olduğunu bildiren Avcil, arıcılık sektörünün hem istihdama hem de ilin ekonomisine önemli bir katma değer sağladığına dikkati çekti.

Arıcılık sektöründen her yıl kent ekonomisine yaklaşık 20 milyon lira girdi sağlandığına dikkati çeken Avcil, "Kentte arıcılık sektöründe 2 bin kişi istihdam ediliyor. Bitlis'te 10 bin kişi arıcılık sektöründen geçimini sağlıyor. Bitlis önemli ölçüde bal satan merkezlerden biri. İl merkezi, ilçelerimiz, beldelerimiz ve köylerimiz arıcılık için son derece elverişli" dedi.

Arıcıların pazar sorununu ortadan kaldırmak için, bu yıl birlik tarafından üretilen peket ve süzme balların alındığına değinen Avcil, üyelerden alınan saf ve katkısız balların birliğe ait temiz ve hijyenik depolarda muhafaza ettiklerini bildirdi.

-"Bedlis Balı" olarak tescillendi

Avcil, paket ve süzme balların çeşitli işlemlerden sonra pazara sunulduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Birliğimize ait balevi satış notkasında, bayilikler vererek veya internet ortamında arıcılarımızın ürünlerini tüketicilere ulaştırmaya çalışacağız. Türkiye'de sahte ve tağşiş ballar nedeniyle, tüketicilerin bal üreticilerine ve bala karşı güveni sırsılmış. Birlik olarak bu imajın değişmesi için, ülkedeki bütün tüketicilere kendi ürünümüzü ulaştırmak ve tattırmanın gayreti içindeyiz. Birlik olarak yaptığımız girişim sonucu, balımızı 'Bedlis Balı' olarak tescilledik. Valiğimiz de Bitlis balını, Türkiye ve dünyaya tanıtmak, bunu coğrafik bir yapıya kavuşturmak için, proje çalışması yürütüyor."

Kaynak: AA