Kazan'da Üniversite Heyecanı

Kazan’da, bir üniversitenin bazı bölümlerinin açılması için Belediye ve Kaymakamlık tarafından uzun süredir yürütülen çalışmalar başarıyla sonuçlandı.

Kazan'da Üniversite Heyecanı
Gazi Üniversitesi (GÜ) tarafından Kazan’da yapılacak fakülte ve yüksekokul için Türk Uzay Sanayi ve Havacılık A.Ş (TUSAŞ), 3 milyon TL bağışta bulundu. Yapılan bağışla yüksekokulun inşaatına önümüzdeki aylarda başlanacak. Bağış için Gazi Üniversitesi Rektörlük binasında bir protokol imzalandı. Protokole GÜ adına Rektör Süleyman Büyükberber, TUSAŞ adına Tesisler ve Varlık Yönetim Başkanı İsmail Ulubayram, Genel Müdür Muharrem Dörtkaşlı, Kazan Kaymakamı Veysel Beyru ve Belediye Başkanı Lokman Ertürk birlikte imza koydu.

Protokolün imzalanmasının ardından GÜ Rektörü Süleyman Büyükberber konuşmasında, Kazan'da yapılacak okul binasının tüm projesiyle hazır olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Tahmin ediyorum Kasım ayında ihalesi yapılmış olacak. İnşaatlar biterse önümüzdeki yıl eğitim öğretime başlayacağız. Ankara’nın en iyi en hızlı gelişen sanayiye en yatkın bölgesinde kampusümüz olacak. 734 dönüm yol kenarında çok güzel bir arazimiz var. Önce meslek yüksek okulu olarak başlıyoruz ama finansman buldukça planlarımızda başka fakülte ve yüksekokullar da var.”
Rektör Büyükberber, konuşmasında şunları kaydetti: "7 bin öğrenci Kazan’a gelecek. Özellikle havacılık ağırlıklı, lojistik ve sosyal güvenlik gibi şuanda istihdam sorunu olmayan bölümlerin ve Türkiye’nin ihtiyacı olan ara eleman yetiştirecek bölümlerin orada açılmasını planladık. Kazan halkının başta idareciler olmak üzere her kesimden insanın üniversite için bir araya gelmesini takdirle karşılıyorum. Böyle bir birliktelik her şeyi hak ediyor. Hakikaten Kazan ilçeler içinde Paris gibi. Çok modern bir yapısı var. Altyapısını tamamlamış, konumu çok güzel, coğrafyası çok güzel etrafında sanayi yapılanması var. Biz, 3 büyük devlet üniversitesi olarak o tarafa göz koymamızın en önemli sebebi insanların güzelliği dışında coğrafyası idi."

Büyükberber, "Kaymakamlık ve Belediye size sadece yer tahsisinde yardımcı oldukları için mi Kazan’ı tercih ettiniz" sorusuna, “Gönül tahsisi yaptıkları için oldu. Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, Genel Müdürümüz sevdiğimiz insanlar. İnsanlar ancak bu kadar birbiriyle uyumlu olabilir. Mesele devleti ve milleti sevmekten geçiyor” diye cevap verdi.

TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı da her geçen gün büyüyen ve kendi teknolojisini üretmeye başlayan TUSAŞ’ın eleman ihtiyacını karşılama konusunda iş birliği arayışında olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ülkemizin en köklü eğitim kurumlarından olan Gazi Üniversitesi ile işbirliğinin yapılabileceğini öğrenince çok mutlu olduk ve bu protokolü imzaladık. Sayın belediye başkanımızın hızlı icraat yapma performansına güvenerek inşallah kısa süre için de bu yüksekokulu hayata geçireceğimizi düşünüyoruz.”
TUSAŞ’ın kompozit konusundaki teknisyen açığını kapatmak için Kazan’da daha önce bir protokol ile yaptıkları iş birliğinin şimdi de yapılacak meslek yüksek okuluyla olacağını ifade eden Muharrem Dörtkaşlı, “Hafif teknolojisini biraz daha yükseltip uçan araçların sistemleriyle ilgili arkadaşlarımızın eğitim almasını bekliyoruz. Bu konuda rektörümüzün de üniversitemizin de olumlu görüşü olduğunu anlıyoruz. Beklentimiz bu yönde. TUSAŞ isminin de bu okulda yaşatılmasını arzu ediyoruz“ diye konuştu.

Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk de konuşmasında, Kazan’ın tarihi günlerinden birine şahitlik ettiklerini ve yıllardır özlemini çektikleri üniversite hayalinin de bugün gerçekleştiğini söyledi.

Belediye Başkanı Ertürk de, GÜ’nün Kazan’a olan eğitim yatırımı sonrası Kazan’ın eğitimin, kültürün ve sanatın yeni başkenti olacağını iddia ederek şunları söyledi: “Türkiye’nin en köklü ve eski üniversitelerinden biri olan Gazi Üniversitesinin kapılarını bize açması bundan sonrası için bizi daha da umutlandırıyor. O yüzden bugün çok heyecanlıyız, çok mutluyuz. Ben hem sayın Rektörümüze ve üniversite yönetimine hem de ilçemiz sınırları içinde bulunan ve milli gururumuz olan TUSAŞ’a bir kez daha teşekkür ediyorum.”
Gazi Üniversitesi, Kazan'da ilk etapta 12 bin metrekare kapalı alanda biri dersliklerden 3 tanesi de laboratuvarlardan oluşmak üzere 4 bloktan oluşan bir yüksekokul inşa edilecek. Lojistik, makine kimya, metalurji, otomotiv gibi 10 farklı bölümden oluşacak

Kaynak: İHA