İzmir'de Kentsel Dönüşüm Toplantısı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, kentsel dönüşümde rant sağlandığı iddialarına ilişkin "İşin içinde rant vardır, o rant da vatandaşındır, vatandaş kazanıyor" dedi.

Buca Yedigöller'de düzenlenen "İzmir'de kentsel dönüşüm ve yeni imar yönetmeliği" konulu toplantıya katılan Gürgen, İzmir'e özel önem verdiklerini, üç ile kurulan Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'nden birinin bu kente olduğunu belirtti.

Gürgen, İzmir'in Allah vergisi güzelliğinin kullar tarafından bozulduğunu belirterek, Bakanlık olarak yeşil ile maviyi buluşturacak bir şehir hayal ettiklerini söyledi.

Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşların fısıltı gazetesine itibar etmemesi gerektiğini vurgulayan Gürgen, merak edilen konuların "Alo 181 Çevre ve Şehircilik Hattı"na ya da İl Müdürlüğü yetkililerine sorulmasını istedi. Gürgen, kentsel dönüşümde rant sağlandığı iddialarına ilişkin de "İşin içinde rant vardır, o rant da vatandaşındır, vatandaş kazanıyor" dedi.

Soruları da yanıtlayan Gürgen, "Müteahhit arsa ya da kat sahiplerinin 3'te 2'si ile anlaşıyor, geri kalan 3'te 1 hakkını nasıl arayacak?" sorusuna "3t'e1'e çok kötü davranarak dönüşüm gerçekleştirmek isteyen aç gözlüler çıkabilir. Bunlara karşı önlem almaya çalışıyoruz. Vatandaşı üzecek, mağdur ederek çalışanlara da sesleniyorum, gelecekeleri en son nokta müdürlüklerimizdir. Dolayısıyla ayaklarını denk alsınlar" yanıtını verdi.

Gürgen, "imar affı gelecek mi?" sorusu üzerine "Allah korusun, şehirlemiz imar affı ile bu noktaya gelmiş. Planlarımızı artık daha düzgün yapıyoruz. İdarelerin hızlı bir şekilde vatandaşa yaşayacak yerleri göstermesi lazım. Yerel idareler vatandaşla daha sıkı temasta. Arsa üretimi konusu çok önemli, vatandaşı ne kadar sıkarsanız onu kaçağa o kadar zorlamış olursunuz" diye konuştu.

-"Kentsel dönüşüm İzmir'in en önemli sorunu"

AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait de İzmir'in önemli konularıyla ilgili etkinlikler düzenlediklerini belirterek, toplantının da bu yöndeki çalışmalar kapsamında gerçekleştirildiğini ifade etti.

Kentsel dönüşümün İzmir'in en önemli konusu olduğunu kaydeden Sait, şunları söyledi:

"diyorlar, Gaziemir'den, Bornova'dan, Aliağa'dan geldiğiniz zaman karşılaştığınız manzara iyi değil. Son günlerdeki trafik sorununu da katarsanız İzmir yaşanabilir olmaktan çıktı. Denizli'ye, Diyarbakır'a, Konya'ya gidin, önemli kademeler atladılar. 11 yıldır İzmir değişmedi. Kentsel dönüşümden, çöpten, teleferikten bahsediyoruz, bize diyor. Atatürkçülükse konu, ben hepsinden Atatürkçüyüm. Biz Atatürk'ü kalbimize koyduk, onlar rozet olarak taktılar."

Kaynak: AA