Başbakan Erdoğan Ceyhan’da

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azınlıklar konusunda Türkiye’nin üzerine düşen tüm görevleri yerine getirdiğini ancak Yunanistan’dan aynı yaklaşımı görmediğini söyledi.

Erdoğan, “Biz Rumların, Musevilerin, Ermenilerin 2,5 milyar liralık gayrimenkullerini iade ettik. Biz bunu da yaptık. Dedik ki bu onların hakkıdır. Zira bizim tarihimizde, medeniyetimizde Müslimin de Gayrimüslimin de hakkını korumak devletin görevidir. Ama iyi niyetimiz yeter. 2 tane camimizi 10 yıldır yapmamıza bile müsaade etmediler” dedi.

Başbakan Erdoğan, Adana ziyareti kapsamında Ceyhan’da toplu açılış törenine katıldı.

Ceyhan’a yapılan hizmetleri anlatan Erdoğan, bu ilçeyi bir petrol havzası haline getirmek istediklerini söyledi.

Erdoğan, “Dedim ki Türkiye’nin de bir petrol havzasının olması lazım. Burası neresi olur. Haritayı aldık önümüze ve ‘Ceyhan iyi bir petrol havzası olur’ dedik. Ceyhan’ı petrol havzası yaptık. Bakü-Tiflis-Ceyhan böyle oluştu. Bakü-Tiflis-Ceyhan ile dev tankerler Ceyhan’a geliyor. Bunlar böyle oldu. Durup dururken olmadı. Bununla kalmadık yine Kerkük-Yumurtalık o da Ceyhan’a ulaşacak. Bununla da kalmayacağız burada petrolün türevlerini de üretir hale geleceğiz. Adımları atmak suretiyle bölge hem istihdam sağlayacak hem de paranın girişi çok daha farklı olacak” diye konuştu.

Büyükşehir yasasından demokratikleşme paketine kadar hükümetin reformlarını eleştiren muhalefete de yanıt veren Erdoğan, CHP ve MHP’nin karşı çıktığı büyükşehir yasasının ardından milletten nasıl oy isteyeceğini merakla beklediğini söyledi.

Konuşması sık sık sevgi gösterileriyle kesilen Erdoğan, Mısır’da hayatını kaybeden Esma’yı da unutmadı. Rabia meydanı Ceyhan’a da gelmiş diyen Erdoğan, “17 yaşındaki Esma’yı unutmuyorsunuz değil mi. Esma’nın ruhu şad olsun. Rabbim cennetiyle cemaliyle inşallah onu taltif etsin” ifadelerini kullandı.

“BİZİ DELİKLİ KURUŞA MUHTAÇ ETTİLER”
İktidarları döneminde IMF’ye olan borcu bitirip, borç veren ülke konumuna geldiklerini anlatan Erdoğan, 2002 öncesinde iktidarda yer alan MHP’yi eleştirdi.

“Bizi delikli kuruşa muhtaç ettiler” diyen Erdoğan, şöyle konuştu:
“Şimdi IMF bizden borç istiyor. Görüşmeler halen devam ediyor. 5 milyar dolar onlar bizden borç istiyor. Nereden nereye geldik. Biz de MHP, ANAP, DSP gibi olsaydık el pençe divan dolaşırdık. Ama kapattık onu. Sevsinler sizin gibi milliyetçiyi. Bizi delikli kuruşa muhtaç ettiler. Akşam yattık sabah kalktık birin yanına sıfır koydular. Biz eskiden tuvalete bir liraya giderdik. Zengin kime denirdi milyonere. Ne oldu bir milyona tuvalete gider hale geldik. Biz dedik ki ‘altı sıfırı atacağız.’ ‘Atamazsınız’ dediler ama attık. Enflasyon patlar dediler. Patladı mı evet enflasyon patladı nasıl yüzde 30’du şimdi yüzde 6-7’ler seviyesinde yüzde 30’dan buraya geldik. İş bilenin kılıç kuşananın. Bu hale getirdik. Şu anda paramızın bir değeri var.

Bunun yanında Merkez Bankasının kasasında 27,5 milyar dolar vardı. Döviz rezervi buydu. Bunları bilmeyene, duymayana anlatmanız lazım. Şimdi Merkez Bankası’nın döviz rezervi 129 milyar dolar. Nereden nereye. Eğer bugün yere sağlam basıyorsak, Merkez Bankası döviz rezervi güçlü olduğu için basıyoruz. O 27,5 milyar dolarda kalsaydık vay halimize. Çok çalıştık, gayret ettik ve buralara geldik.”

"HİÇBİR AYRIM YAPMADAN HİZMET EDİYORUZ"
İktidarları döneminde yapılan hizmetleri de anlatan Erdoğan, eğitimde, ulaşımda, adalette, emniyette ve demokratikleşme alanlarında, cumhuriyet tarihine denk hizmetler yaptıklarını söyledi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Göreve geldiğimizde bölünmüş yol 6 bin 100 kilometreydi. 79 senede 6 bin 100 kilometre yol yaptılar. 11 yılda 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. AK parti iktidarı bu. Bununla da kalmadık göreve geldiğimizde 26 havaalanı vardı, şimdi 51 tane havalimanı var. Şimdi Çukurova Bölge Havalimanı yapılıyor. Yıllık kapasitesi 15 milyon. Ama 30 milyona kadar büyüyebilecek. Bununla hem İçel’e hem Adana’ya hizmet verecek. Şu anda Türkiye’nin dört bir tarafında insanlarımız 30 ila 45 dakikada havaalanlarına ulaşıyor. Geçenlerde Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanını açtık. 10 yıl önce denseydi ki Şırnak’ta havalimanı olacak. İnanır mıydınız? Soruyorum inanır mıydınız? Ben Şırnak’taki Kürt vatandaşlarıma sordum onlar da inanmıyordu. Ama Şerafettin Elçi Havalimanı açıldı. Bingöl’e yaptık aynı şekilde. Hakkari Yüksekova’da yapıyoruz aynı şekilde. ‘Burada bizim vekilimiz var mı yok mu?’ diye bakmıyoruz. 780 bin kilometre ile bu vatan Türk topraklarıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm toprakları her türlü hizmeti alacaktır. Yola çıkarken ne dedik biz. Türküyle, Kürt’üyle, Laz’ıyla, Çerkez’iyle, Boşnak’ıyla biriz, beraberiz, kardeşiz, Türkiyeliyiz. Ve biz sizleri hiçbir ayrıma tabi tutmaksızın yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz.”

“BUNLAR DÜNYAYI FALAN TAKİP ETMİYORLAR”
Seçim sistemi üzerinden CHP’ye de eleştiriler yönelten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ana muhalefet kalkıyor bir şey söylüyor. ‘Bu yüzde 10’luk barajı indirelim. Peki nereye indirelim? ‘yüzde 7-8 olur.’ Başka ne istiyorsun ‘efendim daha da aşağı inebilir falan.’ Bunlar dünyayı falan takip etmiyorlar. Ülkelerin istikrar ve güven politikası vardır. Türkiye tek partili iktidara kadar istikrarı ve güveni yakalayamadı. Koalisyon hükümetlerinde hep aşağı gittik. Ama bizimle istikrarı yakaladık ve ekonomik olarak güçlendik.

Biz 3 teklif sunduk. Birincisi mevcut durumu koruyalım. Beğenmiyorsunuz. İkinci teklifimiz barajı yüzde 5’e indirelim, daraltılmış bölge getirelim. Yani beşli paketler halinde 110 bölgede seçime sokalım. 5’le çarp, 550 vekil. 7Gelin barajı tamamen kaldıralım. Hiç baraj olmasın ama 550 bölge olsun ve her bölgeden bir vekil çıksın’ dedik. Buna da yanaşmaya niyetleri yok. Şimdi yeni hesaplar yapıyorlar. E kardeşim kusura bakma. Onu teklif ediyoruz kabul etmiyor, bunu teklif ediyoruz kabul etmiyor. Biz de şimdi oturup kararı vereceğiz ve meclise getireceğiz.”

“RUHBAN OKULUNU AÇMAK BİZİM İÇİN MESELE DEĞİL”
Alevilere haklarının verilmediği yönündeki eleştirilerin de gerçeği yansıtmadığını söyleyen Erdoğan, “Alevi vatandaşım milletvekili olabiliyor mu? Olabiliyor. En üst makamlarda görev alıyor. Aynı şekilde Nevşehir Üniversitesi’nin adını Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi koyduk. Bu da bir mesaj. Ben başbakan yardımcımı görevlendirdim. Nerede bir sıkıntı var bunu da dinleyelim, yapılacak ne varsa onu da yapalım diyoruz” ifadelerini kullandı.

“Ruhban okulu neden açılmıyor” sorusuna Erdoğan, “Ruhban okulunu açmak bizim için mesele değil” cevabını erdi. Yunanistan’a “Batı Trakya da 150 bin vatandaşımın baş müftüsünü sen niye atıyorsun da seçme hakkı vermiyorsun” diyerek seslenen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yapacağız dediler 10 yıldır yapacaklar. Atina’da 2 tane camimiz var, yıkılmış. ‘Müsaade edin biz yapalım’ dedik hala müsaade edecekler. Lozan anlaşmasına göre Sensinot meclisi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oluşur. Vatandaşımız olan papaz kalmadığı için Sensinot meclisi bitti. Sadece patrik kaldı. ‘Papazları gönderin vatandaşımız yapalım’ dedik. 17 papaz getirdiler vatandaş yaptık. Ama İyi niyetimiz yeter. 2,5 milyar liralık gayrimenkullerini Rumların, Musevilerin, Ermenilerin iade ettik. Biz bunu da yaptık. Dedik ki bu onların hakkıdır. Zira bizim tarihimizde, medeniyetimizde Müslimin de gayrimüslimin de hakkını korumak devletin görevidir ve biz bunu yaptık.”

“ZULME RIZA ZULÜMDÜR, ZULÜM İLE ABAD OLUNMAZ"
Suriye ve Mısır konularına da değinen Erdoğan, Esed’in gidici olduğunu kaydetti.

Türkiye içerisinden Esed’e destek verenlere de eleştiriler yönelten Erdoğan, “Biz Suriye’yi yaşamak istemiyoruz. Mısır’daki darbeci zihniyeti görmek istemiyoruz. İnşallah Suriye’deki ölümler durur. 100 bini aşkın kardeşimiz zalim Esed tarafından öldürüldü. Türkiye içinden hala bunlara destek verenler, onlarla yürüyenler var. Sırf Recep Tayip Erdoğan’a hakaret ediyor diye bunu yazanlar var. Bunları neyle izah edeceksiniz. Esed er veya geç gidicidir. Çünkü zulme rıza zulümdür. Zulüm ile abad olunmaz. Gidecektir. Darbeci rejim Mısır’da, o da kalıcı değildir. Kim ne derse desin. Biz halkın iradesine saygı duymayanlara asla saygı duymayız. Bunun tecrübesini çok yaşadık. Hiçbir kardeşimizin yaşamasını istemiyoruz. Ancak Kenya’da bir alışveriş merkezini basarak Müslümanlar dışarı deyip içerdeki diğer insanları Hıristiyan veya farklı dinden oldukları için öldürenleri de telin ediyoruz, lanetliyoruz. Zira İslam bir barış dinidir. Terörü İslam’la anmak isteyen her girişimi lanetliyoruz, karşısındayız. Çünkü İslam terörizmle bir arada anılamaz. Olamaz” dedi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından toplu açılış törenini gerçekleştirdi.
Kaynak: İHA