Askerde 'Erken Şafak' Umudu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın askerlik süresiyle ilgili açıklamaları, kışlalarda "şafak sayan" askerleri umutlandırdı.

Askerlik süresinin 12 aya kısalması yönündeki düzenlemenin hayata geçeceğine ilişkin açıklamalar, vatani görevini yapan askerlerce sevinçle karşılandı.

Edirne'de çarşı izinleri için birliklerinden ayrılan bazı Mehmetçikler, Başbakan Erdoğan'a teşekkür ederek, düzenlemenin şu an askerlik görevi yapanları kapsamasını da beklediklerini söylediler.

Başbakan Erdoğan'ın açıklamasının ardından kışlada büyük sevinç yaşandığını anlatan askerler, düzenlemenin kendilerini kapsaması durumunda, ailelerine daha erken kavuşacaklarını ifade ettiler.

-"Askerlik kurumu, modern organizasyonlara dönüşmeli"

Ankara Strateji Enstitüsünden Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar ise askerliğin profesyonel bir meslek olduğunu söyledi.

Bahar, şöyle konuştu:

"Geleneksel yapılarda etkinlik ve etkililik düzeyi düşüktür. Geleneksel yapılar hantaldır. İş ve enerejisinin büyük bir kısmını istenen üretime değil, mevcut yapının korunmasına ayırır. Şekilsel ilişkiler ve işler, amaçların önüne geçer. Bu nedenle askerlik kurumu geleneksel yapısını bırakarak modern organizasyonlara dönüşmelidir. Burada askerliğin Microsoft şirketi, Genelkurmay Başkanının da Bill Gates gibi olmasını istemiyoruz elbette. Askerliğe has kültür ve disiplinin günümüzün ve gelecekteki koşullara göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir."

Bahar, geleneksel askerliğin yerini bilim ve teknolojinin ön planda olduğu, savunma sanayi adı altında yapılan çalışmaların alması gerektiğini belirterek, "Mesele sadece tank, tüfek üretmek demek değildir. Askerliğe ait örgütsel yönetim, dönüşüm, psikoloji ve motivasyon konuları bilimsel yaklaşımla ele alınmalı. Bu da askerliğin zihinsel dönüşümünü gerektirmektedir" ifadelerini kullandı.

-"Türkiye profesyonel askerliğe geçmeli"

Prof. Dr. Bahar, beklenen vizyon ve misyonu üretmek adına ordunun profesyonelleşmesi gerektiğini vurguladı.

Geleneksel yapının, askerden bugün ve yarın beklenen vizyon ve misyonu üretmekten uzak olduğunu, bu nedenle gönüllü, istekli ve uygun donanıma sahip profesyonel askerlerin olması gerektiğini savunan Bahar, "Büyük ve hantal yapı küçülürken, kurumun etkinliği ve etkililiği de artmış olacaktır" dedi.

Askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili çalışmaların yanı sıra profosyonel orduya geçiş için de çalışmaların hızlandırılması gerektiğini ifade eden Bahar, şunları kaydetti:

"Genç erkeklerin kariyerlerinin önemli bir döneminde askere alınması, ülkemizin sosyal sermayesini olumusuz yönde etkilemeketdir. Hem bireysel hem de toplumsal yönden gelişimin önüne set çekilmektedir. Zorunlu askerliğin vatan savunması hakkındaki ideolojik bakışı güçlendireceği iddiası günümüzün koşullarında yeniden ele alınmalıdır. Askerlik profesyonel bir meslektir, askerlik vazifesi yapan herkesin profesyonel olması gerekir. Sadece rütbelilerin profesyonel olması, bir kurumu profesyonel yapmaz. Bu nedenle yapılması gereken bir an önce profesyonel orduya geçilmesidir. Profesyonelleşme ile ordu mensuplarının tamamının alanlarında uzmanlaşması sağlanacak, ülkemizin savunma öncelikleri ve gereksinimleri daha iyi belirlenecektir."

Kaynak: AA