3. Yapı Denetimi Sempozyumu Başladı

İnşaat Mühendisleri Odası’nın (İMO) Diyarbakır’da düzenlediği 3. Yapı Denetimi Sempozyumu başladı.

İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır ve Ankara şubelerinin düzenlediği 3. Yapı Denetimi Sempozyumu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda başladı.

Sempozyuma, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç ve yönetim kurulu üyeleri, İMO Diyarbakır ve Ankara şubeleri yönetim kurulu üyeleri, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile çok sayıda akademisyen, inşaat mühendisi katıldı.

İMO Diyar Şube Başkanı Turan Kapan, yapı denetimi öneminin her depremden sonra yaşanan can ve mal kayıplarından sonra anlaşıldığına dikkat çekti. Kapan, "Eğri cetvelle doğru çizgi çizmek mümkün değildir. Eksik yapı denetim sistemiyle sağlıklı ve güvenli yapılar üretmek elbette mümkün değil; bunun hepimiz farkındayız. Ama böyle diyerek de tüm sorumluluğu üzerimizden atmamız da yanlıştır. Hepimiz topluma karşı, mesleğimize karşı görevlerimizi el birliğiyle yerine getirirsek, depremin değil mühendislik hizmeti almamış, denetimi yapılmamış yapıların öldürdüğünü bilince çıkarıp ona göre yerelde hizmet yürütülmesini sağlarsak, acı tablonun oluşmasını engelleyebiliriz" dedi.

İMO Ankara Şube Başkanı Selim Tulumtaş ise, yapı denetim sistemini oluşturan asli unsurların mühendis ve mimarlar olduğunu belirterek, TMMOB ve bağlı odaların yetkilerinin daraltılmasının sağlıklı bir yapı denetimi sisteminin kurulması üzerinde geliştirilen çalışmalarla çeliştiğini ifade etti

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, 30 yıllık çatışma ortamından kaynaklı çok ciddi kentsel yaraların söz konusu olduğunu savundu. Baydemir, "Son 10 yıllık zaman dilimi içerisinde bilimsel ve katılımcı bir perspektifle kentin 30 yıllık gelişim aksı planlandı. Ulaşım Master Planı ile İmar Master Planı eşzamanlı başlatılarak başarıyla tamamlandı. Önümüzdeki 2030 yılına kadar Diyarbakır'ın nüfusu geçireceği bütün evrelerin ihtiyacını karşılayabilecek planlanmış arazi stokumuz var. Bütün kamusal alanların eksiksiz elde edildiği bir planımız var. TMMOB adına ve kamu adına o denetimi yapmalıdır. Tıpkı CMUK gibi sıralamayla, havuz sistemiyle olmalıdır. Müteahhit firmayla denetim firması ticari ilişkide el sıkışmamalıdır. O işlem ilgili yasayla, birim fiyatla belirlenmeli, kaynağın tamamı TMMOB'un havuzunda toplanmalıdır. Buradan ilgili denetim firmalarına aktarılmalı. Şüphesiz bu denetim firmalarını da denetleyen bir mekanizmaya ihtiyaç var. Zira denetimsiz bir ticari aktivitenin henüz o aşamada olmadığımız kanaatindeyim. Türkiye geneli itibariyle o erdemli noktaya gelmediğimiz kanaatindeyim. Son olarak dirençli yapılardan söz etmek için Marmara, Van, Lice depremini unutmamak gerekiyor" diye konuştu.

Sempozyumun iki gün süreceği öğrenildi.
Kaynak: İHA