Suriyeli Mültecilere Türkçe Dersi

Suriye'de iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan ve geçen ay Bursa’nın İnegöl ilçesine gelen Suriyelilere Türkçe öğretiliyor.

İnegöl'de çeşitli işletmelerde iş bulan Suriyeliler Türkçe öğrenmeye başladı.

İnegöl'de yaşayan 150 Suriyeli'den 35'i belediyenin ücretsiz kursu olan İNESMEK'te Türkçe öğrenmeye başladı.

Çalıştıkları iş yerlerinde Türklerle daha iyi ilişki kurabilmek için Türkçe öğrenmeye başlayan Suriyeliler, derslerde hızla ilerliyor. Kurs profesyonel olarak Arapça bilen Ömer Faruk Atan ve Havva El Nagar tarafından veriliyor.
Şu an itibariyle İnegöl'de yaşayan Suriyeli sayısının 150 olduğu ve bu sayının yakında 200'e çıkacağı bildirildi.

İnegöl'e sığınan Suriyelilerin meslekleri ise dikkat çekiyor. Suriyelilerin arasında elektronik mühendisi, bilgisayar programcısı, imam, iç mimar, elbise modelisti, muhasebeci, mobilya tasarımcısı, hemşire, dış ticaret uzmanı, doktor, İngiliz dili ve edebiyatı uzmanı ve diş hekimi gibi farklı meklek mensupları bulunuyor

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İNESMEK Türkçe kursuna katılan 35 kursiyeri ziyaret etti. Aktaş, "İnegöl’de yaşayan Suriyelilerin şehre intibak etmeleri konusunda ilgisiz kalamazdık. Temennimiz ve arzumuz bir an evvel Suriye'deki sıkıntıların bitmesi. 400-500 bin civarında Suriye vatandaşı ülkemizin değişik şehirlerine dağılmış durumda. Bazıları ise İnegöl’e geldi. Artık İnegöl’de hayatlarını devam ettiriyorlar” dedi.

Suriyelilerden Munaf Akili, "İnegöl’de hiç yabancılık hissetmedik, kendimizi yuvamızda gibi hissettik. Bize bir misafir değil, bir kardeş gibi evinizi açtınız. Kendi yuvamızda olduğumuzu hissediyoruz. Olaylar bittikten sonra İnegöllüleri Suriye’de misafir etmek istiyoruz. Yardımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Başbakana teşekkür ediyorum. Bizlere kucak açtı” dedi.

Diş Hekimi Duha Nayal ise, “Belediye başkanımıza teşekkür ederim. Bizim için yuva açtı, bizlere yardımcı oldu” diye konuştu.

Abdul Razzak Alsasa da ilaca ihtiyaçları olduğunu, doktora gidemediklerini söyledi.

Bunun üzerine Başkan Aktaş, Suriyelilere sağlık taraması yapılacağını ifade etti.

Aktaş, kursiyerle yakından ilgilenerek dersleri takip etti. Kursiyerlerin, tahtaya, ‘İnegöl çok güzel ve Türkçeyi öğreniyorum’ diye yazmaları dikkati çekti.
Kaynak: İHA