Soğuk Algınlığına Karşı Aromatik Bitkiler Tüketin

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, soğuk havayla birlikte gelen hastalıklara karşı evlerde baharat olarak kullanılan ve yenilip içilmesinde sakınca görülmeyen aromatik bitkilerin, özellikle sıcak bitkisel çay olarak tüketilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Özcan, yaptığı açıklamada, soğuk havalarda soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklara karşı koruyucu amaçla ferahlatıcı, yakıcı ve ısı veren aromatik bitkilerin tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Soğuk havalarda sıcak bitkisel çayların vücudu hastalıklara karşı koruduğunu vurgulayan Özcan, "Soğuk havayla gelen hastalıklara karşı evlerimizde baharat olarak kullandığımız ve yenilip içilmesinde sakınca görülmeyen aromatik bitkilerin, özellikle sıcak bitkisel çay olarak tüketilmesi çok önemli. Bu aromatik bitkilerden özellikle de yakıcı ve ısı verici özelliğe sahip olan kekik, tarçın, zencefil, zerdeçal ve ferahlatıcı etki gösteren biberiye, adaçayı, karabaş otu, papatya ve ıhlamurun veya bunların karışımlarından yapılan sıcak bitki çaylarının tüketilmesi, sağlık açısından çok faydalıdır ve koruyucu etki göstermektedir" diye konuştu.

Tatlandırıcı olmadan baharat çaylarını tüketemeyenler için de önerilerde bulunan Prof. Dr. Özcan, çayların bal ile tatlandırılarak belli aralıklarla tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA