Kars'ta 'Cami, Kadın ve Aile' Konferansı

Sarıkamış ilçesinde "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" etkinlikleri kapsamında konferans verildi.

Kars Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilal Gök, belediye düğün salonunda düzenlenen "Cami, Kadın ve Aile" konulu konferansta yaptığı konuşmada, camilerin kurulduğu dönemden itibaren dini, siyasi, idari, sosyal ve eğitimle alakalı pek çok konuda hayırlı hizmetin yürütülmesinde aktif rol oynadığını söyledi.

Peygamber Efendimiz döneminde cami eğitiminin hedef kitlesinin, çocuk, genç, yetişkin, yaşlı, kadın, erkek bütün Müslümanlardan oluştuğunu belirten Gök, "Ancak günümüzde erkek cemaat, ibadet ve eğitim amaçlı olarak camiyle ilgisi devam etmekle birlikte, kadınların genellikle camiye devam etmedikleri ve camide verilen eğitimden yeterince yararlanamadıklarını görüyoruz" dedi.

Günümüzde kadınların camiye gitmelerini hoş karşılamayan geleneksel anlayışın dini hükümlere değil, dinle ilgili birtakım yorumlara dayandığı belirten Gök, şunları kaydetti:

"Dinin temel kaynaklarında ibadet ve ibadet mekanlarına devam etme konusunda cinsiyet ayrımı yoktur. Nitekim Peygamberimiz döneminde zamanında kadınlar camiye devam etmişler, orada gerçekleştirilen ibadet ve eğitim-öğretim faaliyetlerinden önemli ölçüde faydalanmışlardır. Hayatın değişik alanlarında kadınların bulunmaları normal görülürken, onların ilim ve ibadet mekanı olan camilerden uzak tutulmaları İslam toplumları için önemli bir eksikliktir."

Kaynak: AA