Diyarbakır'da Yapı Denetimi Sempozyumu Yapılacak

İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Turan Kapan, 3. Yapı Denetimi Sempozyumunu Diyarbakır'da düzenleyeceklerini söyledi.

Kapan, yaptığı açıklamada, Yapı Denetimi Sempozyumunun bir ve ikincisinin İMO İstanbul Şubesi tarafından düzenlendiğini hatırlatarak, sempozyumun üçüncüsünün de İMO Diyarbakır ve Ankara şubeleri tarafından 5-6 Ekim tarihlerinde Diyarbakır'da düzenleneceğini belirterek, iki gün sürecek sempozyumun bir panel, dört oturum ve bir forumdan oluştuğunu bildirdi.

Oturumlarda bilimsel bildirilerin sunumlarının yapılacağını ifade eden Kapan, şunları kaydetti:

"Forum kısmında meslektaşlarımız birikim ve deneyimlerini aktaracak, panelde ise işin taraflarının bir araya gelerek sorunları doğru ortaya koyup çözüm konusunda yol almaya çalışacağız. Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunun bilinmektedir. Bu bilinmesine rağmen depremin hangi gün ve hangi saate olabileceğini kestirmek çok zor. Deprem zararlarını ve risklerini azaltacak inşaat mühendisliği bilgisi ve teknolojisine sahibiz, buna yönelik önlemleri alabiliriz. Van ve Marmara depremi gösterdi ki yapı üretim süreci proje aşamasında başlayarak sorunlu ve sıkıntılıdır. Mühendislik ve mimarlık hizmeti almayan, malzemelerin denetim dışı olduğu bu depremlerde bir kez daha ortaya çıkmıştır. Ama bugüne kadar meydana gelen depremlerden ders çıkardığımızı söyleyemeyiz. Günü birlik önlemler alınarak sorunun kalıcı çözümü konusunda bugüne kadar ciddi bir adım atılmamıştır."

Kaynak: AA