Chp Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Gaziantep'te

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye, Ortadoğu'da barışın güvencesi olmalı, savaşın tarafı değil" dedi.

Kılıçdaroğlu, Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini ziyaret etti. Göreve seçilen GTO Başkanı Eyüp Bartık ve yönetim kurulu üyelerini kutlayan Kılıçdaroğlu, Gaziantepli iş adamlarının gösterdiği çabaların kentte işsizliğin önlenmesine büyük katkı sağladığını ifade etti.

Bölgenin sahip olduğu avantajların dezavantaja dönüşmesini istemediklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Biz huzur ortamının, barış ortamının Ortadoğu'da egemen olmasını isteriz. Huzurlu ve barışın egemen olduğu bir coğrafyada sizler daha hızlı büyürsünüz, gelişirsiniz, ilişkileriniz daha güçlenmiş olur. Sonuçta bunun artısını Türkiye elde etmiş olur, Türkiye kazanmış olur. Gösterdiğiniz çabalar sadece kendiniz için değil, bu çabalar aynı zamanda Türkiye için gösterdiğiniz çabalardır. Katkı sadece size değil Türkiye'ye katkıdır" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, GESOB ziyaretinde yaptığı konuşmada da bölgenin kendine özgü sorunları olduğunu dile getirerek, "Sayın Başbakan, Gaziantep'te yaptığı bir mitingde, 'Bakın Suriyelilerle vizeyi kaldırdık. Artık Suriyeli kardeşim Gaziantep'e geliyor, memnun musunuz?' diye Gazianteplilere soruyor. Bütün Gaziantepliler, 'Çok memnunuz' diyorlar. Peki ne oldu da hangi olay oldu da Suriye ile düşman olduk. Bunu kabul edemiyor. Esnaf kaybetti, otel sahibi kaybetti, sanayici kaybetti, sonuçta biz kaybettik" ifadesini kullandı.

Yaşanan olaylardan hem Suriye'nin hem de Türkiye'nin zarar görmesine karşılık kazanan birileri olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Bu tuzağa maalesef düşüldü. Doğru değildi. Biz yine bu bölgede barışın olmasını, huzurun olmasını isteriz. Sadece Suriye ile değil Irak'la, Mısır'la, Ürdün'le, Filistin'le, herkesle huzur ve barış içinde yaşamak isteriz. Türkiye, Ortadoğu'da barışın güvencesi olmalı, savaşın tarafı değil. Dostluğun güvencesi olmalı, düşmanlığın değil. Eğer bunu yapabilirsek önemli mesafe kazanmış oluruz. Umarım benim sesim esnaf dünyasında yankısını bulur. Kim ülkenin lehine çalışıyor, esnafın lehine çalışıyor, esnaf kardeşlerimin oturup bunu düşünmesi gerekiyor."

Esnafın gerçeği görmesini isteyen Kılıçdaroğlu, "İzlenen politikadan ötürü kaybediyorsanız, kazanmanın yolunu bulacaksınız. Kaybettirenler kimse demokrasilerde onların cezalandırılması gerekiyor. Size kaybettirmek demek, Türkiye'ye kaybettirmek demektir" dedi.

Suriye'deki iç karışıkların Türkiye'nin içine kadar geldiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"El-Kaide bildiri yayınlıyor. 'Sınırı açmazsan işte geleceğim, bunun intikamını alacağım' diyor. Türkiye buna yakışıyor mu? Terör örgütlerinin hedefi olmak Türkiye'ye yakışıyor mu? İşbirliği yaparsanız olmaz. Bizim çok güzel bir atasözümüz var. 'Körle yatan, şaşı kalkar' diye. El-Kaide ile yatarsan böyle şaşı kalkarsın. Bu çok tehlikeli bir gelişmedir, çok tehlikeli bir durumdur. Bütün esnaf kardeşlerimin Türkiye'nin gerçeğini görmesi lazım. O çerçevede biz üstümüze düşeni yapacağız, elimizden geleni yapacağız. Elimizden geldiğince çaba harcayacağız. Sonuçta bu ülke hepimizin ülkesi. Bu ülkede esnaf kardeşimiz A partisine oy verir, B partisine oy verir. Hepsine saygılız. Ortak amacımız ve hedefimiz bu ülkede huzur olsun."

Komşusunda huzur olmayanın kendi evinde de huzur bulamayacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Sınır komşumuz Suriye... Huzur yok. Bizde de yok. Ne yapıyoruz? Suriye'deki olayı kışkırtıyoruz, eline silah veriyoruz, 'git orada kardeşini öldür.' Bu olmaz, doğru değil. Buna karşı hepimizin durması lazım. Yazık, günah değil mi? Müslüman coğrafyasında kan akıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Başka ülkenin iç işlerine karışmanın, orada savaş kışkırtıcılığı yapmanın Türkiye Cumhuriyetinin tarihine de bugününe de geleceğine de yakışmayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Kendi ülkemizde nasıl barış istiyorsak, bütün komşulamızda da barış ve huzur istiyoruz" dedi.

Toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.

Kaynak: AA