Bulgaristan'daki Sığınmacılar Sorunu

Avrupa Komiyonu Komiseri Kristalina Georgieva, Bulgaristan'da önemli bir devlet sorunu olarak görünen sığınmacıların durumuna ilişkin bu ülkenin Kızılhaç teşkilatı yetkilileriyle görüştü.

Georgieva, görüşmenin ardından BÇK merkezinde düzenlenen basın toplantısında, "Bulgaristan'daki Suriyeli sığınmacıların gerçekten anlayış ve desteğe ihtiyacı var" dedi.

Sığınmacıları, düşük nüfus artış hızı nedeniyle demografik kriz yaşayan Bulgaristan için bir fırsat olarak gören Georgieva, "Bugün konaklama yerlerini gezdim, insanlarla görüştüm. Biz Bulgarlar iyi insanız. Kimileri 'mültecilerin aralarında teröristler olabilir mi?' diye merak ediyor. Baktığımda aralarında terörist yok. Dar nüfuslu ve vatandaşları yaşlanan bir ülke olan Bulgaristan için sığınmacılar tam bir fırsattır" dedi.

Georgieva, ülkenin aslında muazzam bir potansiyele sahip olduğunu dile getirerek, "Biz, Avrupa Birliği olarak yaklaşık 2 milyar avro para ayarladık. Bu inanlar agresif değilller. Sadece korku içindeler. İnsani bir tavır görmek isterler" diye konuştu.

-Kent soylu mülteciler

Georgieva, Suriye'den gelen sığınmacıların, "kent soylu" olduklarını, bundan dolayı başkent Sofya gibi büyük kentlerde yerleştirildiklerini belirtti.

Bazı sığınmacıların kendilerine daha yakın buldukları Türkiye'de kalmayı tercih ettiğine değinen Georgieva, diğerlerinin ise Bulgaristan üstünden Batı Avrupa'ya geçmeyu umut ettiklerini aktardı..

Suriye krizinin kısa sürede sona ermeyeceğini dile getiren, "Kriz bugün bitse bile, sığınmacılar en az 2-3 yıl burada kalacak. Geri dönmeyecekler. Dolayısıyla bu insanlar bir süre daha burada olacaklar. Çocuklarına sahip çıkmazsak, onları okula yollamazsak belki fuhuşa sürüklenir veya Sudi Arabistan'a evlendirilirler" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA