Ahilik Haftası

Göksun Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Göksun Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi işbirliği ile Ahilik Haftası kutlama programı düzenlendi.

Kaymakam Ali Hamza Pehlivan, METEM Konferans Salonu'ndan düzenlenen programda yaptığı konuşmada, evrensel nitelik taşıyan ahilik prensiplerin esnaflık sektörü ile toplumsal yaşamda hakim kılınmasının, günümüzde sosyal ve ekonomik alanda yaşanan pek çok sorun ve huzursuzluğu bertaraf edeceğini söyledi.

Ahilik anlayışının, 'iyi insan' ve 'iyi vatandaş' nasıl olmalıdır sorusunu cevaplandıran bir anlayışı temsil ettiğini vurgulayan Pehlivan, şunları kaydetti:

"Ahi beylerinin, Anadolu'nun Müslüman Türk yerleşimine açılması, imar ve iskanının gerçekleştirilmesi, Türk kültürü ve medeniyetinin, dil ve edebiyatın gelişmesinde, gelenek ve göreneklerin yerleşmesi ve korunmasında, sanat ve ticaret ahlakının oluşması ve yaygınlaşması sürecinde çok önemli katkıları olmuştur. Ahiler, asgari yaşam, edep, terbiye ve ahlak kurallarını insanlara öğreterek, faydalı yurttaşlar yetiştirmeyi amaç edinmiştir. Bu yönüyle de ahilik, iyi insan ve iyi vatandaş nasıl olmalıdır sorusunu cevaplandıran bir anlayışı temsil etmektedir."

Ahilik teşkilatlarının İslami prensipleri esas alarak insanların ahlak ve davranışlarını düzene sokmayı hedeflediğini ifade eden Pehlivan, "Yüzyıllarca bu topraklarda yaşayan ahiliği, doğruluğu ve gerçekçiliği kanıtlanmış bir ahlak okulu, bir sanat ve üretim birliği, toplumsal refah ve sosyal barışa katkı sağlayan bir model, sosyal sorunları tedavi edebilecek bir reçete ve evrensel değerlere sahip bir erdemlilik kaynağı olarak görmek mümkündür" şeklinde konuştu.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İhsan Köroğlu ise ahilik prensiplerini değişik vesilelerle ilçede faaliyet gösteren esnaflara anlatmaya çalıştıklarını belirtti.

Esnafların Ahilik Haftası'nı kutladığını kaydeden Köroğlu, ahilik, yarenlik, cömertlik, birlik ve kardeşlik duygularının her geçen gün kuvvetlenmesi temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından. METEM öğrencileri tarafından bir ahilik geleneği olan 'Şet kuşanma' töreni tiyatro oyunu olarak sahnelendi. Daha sonra yılın esnafı seçilen mobilya ustası Hacı Mustafa Bebek'e Kaymakam Pehlivan tarafından plaket verildi.

Programın sonunda katılımcılara etli pilav ikramı yapıldı.

Programa, Göksun Belediye Başkanı Ramazan Hurç, Cumhuriyet Başsavcısı Harun Güven, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Abdullah Yaylamış, AK Parti İlçe Başkanı Talhat Koska, Belde Belediye Başkanları, kamu kurum amirleri, STK temsilcileri ile esnaf ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA