Bakan Bağış Açıklaması

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği konusunda Türkiye’nin kararlı olduğunu belirterek, “Avrupa Birliği bazen kendi felsefesini tamamen ıskalasa da biz Türkiye olarak turnayı gözünden vurma konusunda kararlıyız” dedi.


“Yerel Yönetimler İçin Avrupa'dan Yenilikçi Uygulamalar Transferi Bölgesel Çalıştayı”, AB Bakanı Egemen Bağış ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun katılımıyla Harbiye Askeri Müzesi’nde gerçekleşti. İlk olarak konuşma yapan Vali Mutlu, Marmaray’ın açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Diliyoruz ki İstanbul’un iki kıtasının değil, 76 milyon Türkiye’nin Avrupa’yla buluşmasında bundan sonraki süreçte de önemli işler yapmaya gayret edelim” dedi.

Türkiye’nin her tarafında, ilçesinde AB sürecinin kendini hissettirmeye başladığını ifade eden Bakan Bağış, “Avrupa Birliği süreci eskiden Ankara’da, İstanbul’da, bazen de İzmir’de gündeme gelen ama genellikle 5 yıldızlı otellerin salonlarında tartışılan bir konuyken artık Türkiye’nin her tarafında, ilçesinde AB süreci kendini hissettirmeye başladı.

Avrupa Birliği süreci bu yüzden Türkiye’nin reform sürecidir. Biz Avrupa Birliği Bakanlığı olarak kendimizi Türkiye’nin reform bakanlığı olarak kabul ediyoruz. Türkiye’nin reform mutfağının hizmetkarları olarak görüyoruz” diye konuştu

Avrupa Birliği konusunda Türkiye’nin kararlı olduğunu belirten Bakan Bağış şunları söyledi:
“Avrupa’da A partisi gelir, B partisi gider. Belki siyasi görüşler değişebilir, Avrupa’daki yöneticiler değişebilir. Ama değişmeyen tek olgu Türkiye’nin kararlılığıdır. Avrupa Birliği bazen kendi felsefesini tamamen ıskalasa da biz Türkiye olarak turnayı gözünden vurma konusunda kararlıyız. Bazen göremediğimiz kendi kör noktalarımızı görmemize vesile olan bizim reform sürecimize ışık tutan bir Avrupa Birliği var. Bazen de Türkiye’yi eleştiride son derece cömert davranabilen ama övgüde cimri davranabilen bir Avrupa Birliği süreci de yaşayabiliyoruz. Bütün bu sürecin yerelden başlaması çok önemli. Biz Avrupa Birliği sürecinde gerçekten farklı reformları gerçekleştirebilmek bunu halkımızı bu sürecin içerisinde paydaş hale getirebilmek için yerelde sizler aracılığıyla atılan adımları çok doğru anlatabilmeliyiz.”
Bakan Bağış, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne hazır olmadığını iddia edenlere de seslenerek, “Bazen sizlerde duyuyorsunuzdur. Kimileri çıkıp Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne hazır olmadığını iddia edebiliyor. Ben her zaman söylüyorum. Buyursunlar gelsinler misafirimiz olsunlar. Onları Kapıkule’ye ya da İpsala’ya götürelim. Her iki sınır kapımızdan da 30 metre ötesi Avrupa Birliği topraklarıdır. Her kesim de Türkiye’nin 30 metre ötesinde ama 30 yıl gerisinde olan ülkelerle karşılaşacaklar. Sık dişini Avrupa Türkiye imdada yetişiyor” dedi.

Kaynak: İHA