Eski Bakan'dan 'Andımız' açıklaması

Eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş, demokratikleşme paketiyle kaldırılan 'Andımız' meselesine ilişkin, "Bakanlığım döneminde bunun kaldırıması için çaba göstermiş biri olarak çok mutluyum" dedi.

Eski Bakan'dan 'Andımız' açıklaması
Eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş, demokratikleşme paketiyle kaldırılan'Andımız'meselesine ilişkin, 'Bakanlığım döneminde bunun kaldırıması için çaba göstermiş biri olarak çok mutluyum' dedi.

CNN Türk'te yayınlanan Aykırı Sorular programında Enver Aysever'in sorularını yanıtlayan Eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş, demokratikleşme paketiyle kaldırılan'Andımız'meselesine ilişkin konuştu.

Aysever'in, AK Parti'Andımız'ı niye kaldırdı? Bu rejim değişikliğinin göstergesi mi sorusuna?', 'Ne alakası var' diye yanıt veren Baş şunları söyledi:

'1933 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı tarafından kaleme alınan ve sanıyorum öncelikle kendi torunlarına okuttuğu ve beğendiği, daha sonra da'okullarda okutulsun'dediği bir şey. Milli Eğitim Bakanı olduğum dönem bir röportajda'siz olsanız ne yazardınız'diye bir soru sorulmuştu. En doğru kavramları bile içerse bugünün değerleri açısından, her gün küçük çocuklara tekrar ettirilmesini eğitimin formasyonuna uygun bulmuyorum. Bir eğitim-öğretim dediğiniz zaman bu tür bence militarist; bir şeyi öğrenmeye değil, bir şeye and içmek gibi yani kemikleşmiş, klikleşmiş bir kimlik oluşturma içini bunlarla doldurma şeklindeki bütün ideolojilere karşıyım.'

'HER GÜN BAĞIRA BAĞIRA SÖYLEMEKLE ÖĞRENİLMEZ'

'Andımız'da geçen ifadeleri küçük çocuklara her gün tekrar ettiriyoruz. Peki bunları öğretiyor muyuz?' diye soran Baş, 'İnsan bunu her gün bağıra bağıra söyleyerek öğrenmez. Yaşam içerisinde içselleştirir. Ayrıca ben kendi bakanlığım döneminde de bunun kaldırılması için çaba göstermiş birisi olarak çok mutluyum. Meclis'in hayırlı ve güzel bir başlangıçla açıldığını düşünüyorum' şeklinde konuştu.

'ATILAN YÜREKLİ ADIMLARIN ARKASINDA OLALIM'

Türkiye'nin demokratikleşmeye ihtiyacı olduğunu savunan Nimet Baş, 'Türkiye'ye demokrasi çok yakışıyor. Hep birlikte demokratikleşme yolunda eksik olan adımları konuşalım. Ama atılan bu yürekli adımların arkasında olalım. Türkiyenin hala demokrasiye ihtiyacı var' dedi. BEYAZ GAZETE