Gürkan Açıklaması

AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, 30 Ekim Çarşamba günü meclise başörtüsüyle girecek olan 4 kadın milletvekilini engelleyecek bir hüküm bulunmadığını söyledi.

Gürkan Açıklaması
Gürkan, “Ben mini etekle meclise giren bir arkadaşımızı son derece doğal karşılıyorsam, başörtüsüyle gelen arkadaşlara da tepki gösterilmemesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Gürkan yaptığı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) mevcut iç tüzüğünde 'başörtülü girilemez' diye herhangi bir madde olmadığını belirterek, "Böyle bir düzenleme yok. Dolasıyla bu uygulama ile yasaklanmış gibi bir durum oluşmuş. Ama iç tüzüğe göre arkadaşlarımızın başörtüsüyle gelmesini engelleyen bir durum yok. Hacca giden 4 kadın arkadaşımız var. Basında takip ettiğimiz kadarıyla çarşamba günü oturuma başörtülü şekilde gelecekleri yönünde. Mecliste bunu engelleyecek herhangi bir madde yok. İnşallah bir sıkıntı çıkmaz" dedi.

Gürkan, açıklamalarına şöyle devam etti: "Ana muhalefet partisi daha önce iç tüzüğün değişmesiyle ilgili mecliste yapılan görüşmelerde biliyorsunuz problem çıkarmıştı. Mesela meclise kadınların pantolon ile gelmesiyle ilgili bir düzenlemede bile. CHP'li bir engelli milletvekili arkadaşımız 'eğer pantolonla giremiyorsam bu meclisin ayıbı' diye bir açıklaması oldu. Onun üzerine anayasa komisyonunda bu yönde değişiklik yapılmıştı. Genel kurula geldiğinde bunu dahi engeller bir tutum ortaya çıktı."
Eğer Türkiye'de başörtüsü nedeniyle 28 Şubat mağduru olmuş bir kadın başını açmak durumunda kalmış ve kendi isteğiyle başını örtüp meclise girmek istiyorsa, bunun hakkı olduğunu ifade eden Gürkan, "Zira Türkiye demokratikleşme adına büyük adımlar attı. Biz herkesin belli yaşam tarzlarını yansıtacak şekilde özgürce yaşayabilmesi taraftarıyız. Ben hiçbir zaman mini etekle meclise giren bir arkadaşımıza sen niye böyle giriyorsun diye bir tepki göstermiyorsam, son derece doğal karşılıyorsam, başörtüsüyle gelen arkadaşları da diğer arkadaşların normal karşılaması ve herhangi bir tepki göstermemesi gerektiğini düşünüyorum. Yani ben arkadaşlarımızı desteklerim" diye konuştu.

Gürkan, ABD eyalet meclislerinde meclis açılma aşamasında İncil'den sureler okunarak açıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"ABD eyalet meclislerinde Müslüman biri varsa Kur'an-ı Kerim'den sureler okunarak açılıyor. Veya başka dinlerden ibadet edilerek açılabiliyorken ülkenin çok büyük bir kısmı yüzde 99'u Müslüman ama biz hala kadınların meclise başörtüsüyle girsin mi girmesin mi bunu tartışan bir ülkeyiz. Yani ben bunu demokrasi, insan hak ve özgürlük anlamında doğru bulmuyorum. Meclisin muhalefet kanadını ve toplumunun da buna tepki koymaması gerektiğini düşünüyorum."
Kaynak: İHA