5. İzmir İktisat Kongresi

1 Kasım arasında gerçekleştirilecek 5. İzmir İktisat Kongresi'yle yeni Türkiye'nin ekonomi rotasının çizileceğini bildirdi.


Hotar, yaptığı yazılı açıklamada, yarın başlayacak 5. İzmir İktisat Kongresi'nde Türkiye ve dünya ekonomisinin önümüzdeki 10 yılına ışık tutacak kararlar alınacağını belirtti.

Kongrenin 2008 yılında başlayan ve etkileri halen devam eden küresel kriz ortamında gerçekleştirileceğine işaret eden Hotar, tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizden en az etkilenen ülkelerden biri olan Türkiye'de düzenlenecek bu kongrenin hem ülkenin hem de dünya ekonomilerinin bugünkü durumu ve geleceğini masaya yatıracağını dile getirdi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün girişimleriyle 90 yıl önce toplanan ilk kongrede genç Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomideki yol haritasının belirlendiğini ifade eden Hotar, "Bu kongrede ise 2023 hedeflerine koşar adım ilerleyen, bölgesinde ve dünyada lider ülke konumuna yükselen modern Türkiye'nin ekonomideki 10 yıllık rotası çizilecek" ifadelerini kullandı.

5. İzmir İktisat Kongresi'nin tarihsel misyonuna uygun bir içerikle toplanacağını, şu ana kadar 151'i yabancı 2 bin 663 davetlinin katılım teyidinin yapıldığını hatırlatan Hotar, İzmirlilerden organizasyonu sahiplenmelerini istedi.

Tüm dünyanın gözünün kongre boyunca İzmir'de olacağına dikkati çeken Hotar, açıklamada şu görüşlere yer verdi:

"EXPO 2020 adayı İzmir'in marka kent olma yolundaki çabalarına 5. İzmir İktisat Kongresi önemli katkılar sağlayacaktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı kongrenin EXPO 2020 oylamasından hemen önce toplanması, hükümetimizin İzmir'e verdiği önemin bir göstergesidir. EXPO gibi dünyanın en büyük fuarcılık organizasyonlarından birine talip olan İzmir, Türkiye ve dünya ekonomisinin geleceğinin tartışılacağı uluslararası organizasyona ev sahipliği yaparak adını tüm dünyaya bir kez daha duyuracaktır. Bu kongrenin toplanması için İzmir'in sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, üniversiteleri, medyası ve siyasetçileri el ele verdi. Cumhuriyetin 100| yılı olan 2023'e 2 trilyon dolar milli gelir, 500 milyar dolar ihracat ve 25 bin dolarlık kişi başına milli gelir hedefleyen Türkiye'nin aydınlık yarınlarına ışık tutacak bu kongre, köklü bir fuarcılık ve organizasyon geleneğine sahip İzmir'e çok yakışacaktır. Tüm hemşehrilerimizden kongreyi sahiplenmelerini ve ilgi göstermelerini bekliyoruz."

Kaynak: AA