Tokat’ta Kentsel Dönüşüm

Tokat’ta 69 haneyi kapsayan kentsel dönüşüm çalışmaları örnek teşkil edecek.

Tokat’ta Kentsel Dönüşüm

Birinci derece deprem kuşağında yer alan Tokat’ta kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli binaların tespiti ve yıkım çalışmaları başladı.

Kentsel dönüşümün bir ayağı olan riskli yapıların tespiti anlamında çalışmalarını sürdüren SİMAY Yapı Denetim Şirketi İdari Müdürü Hayrettin Altınörs, şimdilik 29 binanın riskli olarak tespit edildiğini söyledi.

Altınörs, ev sahiplerinin talebi üzerine binanın riskli olup olmadığının araştırılması anlamında çalışma yaptıklarının altını çizdi. Apartman da bir ev sahibinin başvurusunun ‘risk araştırması’ yapma adına kendileri için yeterli olduğunu ifade eden Altınörs, “Devlet bu konuda çok ciddi destek veriyor. Siz eğer evinizin riskli olduğunu düşünüyor ve imkanınız yoksa tespiti, yıkımı, yeniden yaptırılması ile ilgili kredi olanağı sağlıyor. Siz yeter ki evininizi yaptırmayı, güvenli, konforlu ve huzurlu bir ortama kavuşmayı talep edin” dedi.

Tokat il geneli olarak bakıldığında 75 bin civarındaki binadan 60 binin riskli olma ihtimalinin göz önünde olduğunu ifade eden Altınörs, “Bu sadece Tokat’ta değil Türkiye genelinde böyle. Türkiye’de 2007 yılı öncesinde yapılan binaların yüzde 80-90’lara varan kısmının herhangi bir depremde ciddi zarar göreceği düşünülüyor” diye konuştu.

Kaleardı Mahallesi'nde 69 haneyi etkileyen kentsel dönüşümün bir firma tarafından yapılacağının altını çizen Altınörs açıklamalarına şöyle devam etti: “Tokat’ta bir mahallenin ilk defa kentsel dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Gecekondu mahallesindeki dönüşümü sonuçlandırakirsek, buradaki örneği Tokat'ın geneline yayabiliriz diye düşünüyorum. Şimdiye kadar kent merkezinde 7-8 bina yıktık. Bir ay içerisinde de 40 dairelik topraksu evleri diye bilinen binaların yıkımını planlıyoruz. Programa sayın bakanımızı ve başbakanımızı davet edeceğiz, inşallah teşrif ederler. Sayın Başbakanımızın da söylediği gibi 'bu zorlu ama bir o kadar da zorunlu bir süreç' Bundan dolayı herkes taşın altına elini koymalıdır."
Kaynak: İHA