Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Etkinlikleri

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov Bilgi Evi, Aytmatov'un dikilen heykeli ve Kırgızistan Halk Çadırı, tarihi Odunpazarı evleri bölgesinde düzenlenen törenle açıldı.


Programa, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Kırgızistan Cumhuriyeti Meclisi Milletvekili Dastanbek Djumabekov, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Ertuğrulgazi Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Oral Büyüksarı, sanatçı Şahsenem, Kırgızistan'dan gelen konuklar ve davetliler katıldı.

Vali Tuna, yaptığı konuşmada, Türk dünyasının değerli şahsiyetlerine sahip çıkılması aşamasında üzerlerine düşen her ne varsa yapmak istediklerini ifade ederek, "Cengiz Aytmatov her ne kadar Kırgızistanlı olsa da bütün Türk dünyasına ve dünyaya mal olmuş çok önemli bir yazarımız ve edebiyatçımızdır. Türk dünyasının değerli şahsiyetlerine sahip çıkılması noktasında üzerimize düşen her ne var ise yapmak istiyoruz. Bizim görevimiz onların adını ilelebet yaşatmaktır. Kültür Başkenti Eskişehir'de Cengiz Aytmatov'a ait böyle bir bilgi evinin açılışına katılmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum" diye konuştu.

Kırgızistan Milletvekili Djumabekov ise "Ata yurttan ana yurda sıcak sevgiler getirdik" diyerek, Cengiz Aytmatov'un kendi kalemiyle Türk dünyasını tüm dünyaya tanıtan bir yazar olduğunu söyledi.

Djumabekov, tüm dünya okullarında öğrencilerin Aytmatov'un kitaplarını okunduğuna değinerek, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'na ve Vali Tuna'ya bilgi evinin açılışından dolayı teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, Cengiz Aytmatov Bilgi Evi, Cengiz Aytmatov Heykeli ve Kırgızistan Halk Çadırı'nın açılışı gerçekleştirildi.

Daha sonra Vali Tuna, açılışa katılan davetlilere Cengiz Aytmatov kitabı ve TDKB Ajansı ile 2. Geleneksel Ertuğrulgazi'yi Anma ve Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu'nun gerçekleştirdiği konsere katılan sanatçıların CD'sini hediye etti.

Kaynak: AA