Elbistan'da Hava Kirliliği

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, kentin coğrafi yapısı nedeniyle en önemli sorunlarının başında gelen hava kirliliği, kendini hissettirmeye başladı.

Kış aylarının başladığı şu günlerde partikül madde oranı 700 µg/metreküp seviyelerine kadar ulaştı.

Özellikle kalorifer ve sobaların yakılmaya başlandığı akşam saatlerinde havadaki kirlilik gözle görülebilir seviyeye ulaşırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yayınlanan ve Elbistan’da ölçülen değerler, özellikle akşam 19.00 ile 22.00 saatleri arasında yüksek rakamlara ulaşıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Hava Kalitesi İzleme İstasyonu tarafından ölçülen ve saat başı bakanlığa ait web sitesine gönderilen ölçüm değerleri, bakanlığın sitesinde yayınlanırken, hava sıcaklığının daha da düşmesi halinde hava kirliliğinin daha da artacağına işaret ediyor.

Hava Kalitesi İzleme İstasyonu tarafından geçtiğimiz hafta ölçülen değerler, bakanlık tarafından belirlenen limit değerlerini aşarken, zaman zaman 700 µg/metreküp buldu. Normal değerlerin ise 60 ila 180 µg/metreküp arasında olması gerekiyor.

ELBİSTAN BELEDİYESİ HAREKETE GEÇTİ
Elbistan’daki hava kirliliğinin en az seviyeye indirilebilmesi için çalışmalar sürerken, halkın ve kalorifer yakıcılarının bilinçlendirilmesi amacıyla çeşitli afiş, bilboard ve el ilanları hazırlatılıyor.

Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük’ün talimatı ile son 3 yıldan beri sürdürülen çalışmalar kapsamında, şehre kaçak kömür sokulmasının önlenmesi amacıyla zabıta ekipleri çalışma yaparken, özellikle kalorifer yakıcılarının eğitimi ve kazanları doğru yakılması konusunda bilgilendirme faaliyetleri yürütülüyor.

Fanların açık olarak kalorifer kazanlarının yakıldığı durumlarda, katı yakıtın önemli bir kısmının bacadan doğaya salındığını belirten uzmanlar, aynı zamanda ısı ve ekonomik kayba da neden olduğunu dile getiriyorlar.

Elbistan’da kış aylarında yaşanan hava kirliliğinin daha çok ısınma kaynaklı olduğunu belirten yetkililer, bu amaçla kalorifer yakıcılarının çok daha dikkatli hareket etmesi gerektiğini dile getiriyorlar.

Kalorifer kazanlarına monte edilen fanların, hava kirliliğini artırdığı gibi, yakılan kömürün önemli bir kısmının bacadan atılmasına neden olduğunu belirten yetkililer, kalorifer yakılırken fanların açılmamasını istiyorlar.
Kaynak: İHA