Bursa'da Kestane Festivali

Bursa kestanesini tanıtmak için tertiplenen '3. Kestane ve Kestane Şekeri Festivali" renkli görüntülere sahne oldu.


Yıldırım Belediyesi tarafından Barış Manço Kültür Merkezi'nde organize edilen festivalde konuşan Vali Münir Karaoğlu, kestaneyi şekere, tatlıya çeviren tek şehrin Bursa olduğuna işaret ederek, "Kestaneyle yapılan su böreğinden baklavasına, çeşitli yemeklere kadar her türlü kullanımı mevcut. Bizim şimdi en az kestane şekeri kadar kestaneyle yapılmış diğer ürünleri de Bursa'nın önemli değerleri haline getirmemiz lazım" dedi.

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ise. Bursa kestanesini tanıtmak ve geliştirmek için böyle bir programa imza attıklarını ifade ederek, "Bursa'da kestaneden 16 ayrı ürün elde edilmektedir. Önemli olan bir tarım ürününü elde etmek değil, aynı zamanda o ürünü mamul haline getirmektir. Kestane şekeri, bunlardan sadece biridir. Kestaneli baklava, kestane konservesi ve benzeri birçok ürün daha vardır ki bugün onlardan davetlilerimize ikramda bulunulacak. Kestaneyi sadece 3. olarak üretmek yetmiyor" dedi.

Açılışın ardından "en diri ve en güzel kestane yarışması"nda maraval cinsi kestanesiyle 1. olan Fuat Kara ve "1 dakikada en çok kestane şekeri yeme yarışması"nın şampiyonu Tolga Altunel'e cumhuriyet altın verildi.

Yarışmaların ardından Vali Karaoğlu ve beraberindekiler "Kestane Fotoğrafı Sergisi"ni gezdi.

KESTANELİ SU BÖREĞİ
Vatandaşlar, kestaneli ev yemekleri, baklava ve su böreğinin tadına baktı. Kestaneli baklava ve su böreğini üreten firmanın yönetim kurulu başkanı Yüksel Aktaş, Bursa deyince akla kestane geldiğini anlatarak, "2 yıllık Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda kestaneli Harem Güzeli, Gelin Bohçası, Dilber Dudağı, Halep Tatlısı ve kestaneden yapılan ürünlerle dünyada eşi benzeri olmayan bir ilke imza attık. Kestaneli 10 farklı ürün yapıyoruz. Su böreği deyince de kıymalı, peynirli ve ıspanaklı geliyor akla, ama bu su böreği kestaneli. Türkiye'de ilk defa kestaneli su böreğini herkesin damak tadına sunduk" dedi.

Kaynak: İHA