'Yunus Emre Oratoryosu' Astana'da Sanatseverlerle Buluştu

"Yunus Emre Oratoryosu" Kazakistan'ın başkenti Astana'da sanatseverlerle buluştu.


Türkiye'nin Astana Büyükelçiliği ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi işbirliğiyle Astana Kongre Salonu'nda sunulan ve Yunus Emre'ye ait on şiirin yer aldığı oratoryo seyircilerden büyük alkış aldı.

Türk piyanist ve orkestra şefi İbrahim Yazıcı'nın yönettiği ve Astana Valiliği Devlet Filarmoni Orkestrası'nın yorumladığı "Yunus Emre Oratoryosu"nu yabancı misyon şeflerinin yanı sıra Kazak yetkililer de izledi.

Oratoryo sonunda Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi Başkanı Düsen Kaseinov orkestrayı tebrik ederken, Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Ömer Burhan Tüzel ile Yunus Emre Kültür Vakfı Başkanı İbrahim Yıldırım'a etkinliğin Kazak sanatseverlerle buluşmasında yaptıkları katkılardan ötürü teşekkür etti.

Gösterimin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Ömer Burhan Tüzel, Yunus Emre'ye ait şiirlerin klasik batı müziğiyle sunulduğu oratoryonun derin ve polifonik bir eser olduğunu söyledi.

Eserin Kazak seyircilerle buluşmasının önemli olduğunu dile getiren Tüzel, eserin sunulmasında TÜRKSOY ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından gösterilen çabaların takdire şayan olduğunu kaydetti.

Astana Yunus Emre Kültür Merkezi Müdürü İbrahim Yıldırım ise eserin Astana'daki sanatseverlerle buluşmasının 6 aya varan bir mesai sonucu gerçekleştiğini kaydetti.

Türk piyanist ve orkestra şefleri ile Astana Valiliği Devlet Filarmoni Orkestrası'nı buluşturan oratoryonun iki ülke arasında altın bir köprü oluşturduğunu ifade eden Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na eserin sahnelemesinde verdiği destekten dolayı minnettar olduklarını ifade etti.

-Yunus Emre Oratoryosu -

Ahmet Adnan Saygun tarafından bestelenen ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk oratoryosu olan "Yunus Emre Oratoryosu" 1942 yılında tamamlandı. Oratoryo 1946 yılında dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün destekleriyle Ankara'da seslendirildi. 1947 yılında Paris'te, 1958 yılındaysa New York'ta ünlü orkestra şefi Leopold Stokowski yönetiminde seslendirilen eser, sonraki yıllarda Budapeşte, Viyana, Bremen, Berlin, Vatikan ve Moskova'da da yorumlandı. Yunus Emre Oratoryosu 2012 yılında New York'ta 100 kişilik Jonathan Griffith Singers korosu eşliğinde 54 yıl aradan sonra Amerikalı sanatseverlerle yeniden buluşmuştu.

Kaynak: AA