Lapseki Kirazı Dünya Markası Oluyor

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde yer alan meyve üreticilerine yönelik yapılan Lapseki Kirazı Marka Tescili projesi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından resmen onaylandı.

Lapseki Kirazı Dünya Markası Oluyor
Lapseki Belediye Başkanı Mehmet Ekim Güney Marmara kalkınma Ajansı yetkilileriyle birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi.
Belediye Başkanı G. Mehmet Ekim, “Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, başvuru sahibi Lapseki Meyve Üreticileri Birliği ve bunun yanın proje ortakları arasında Lapseki İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kaymakamlık, Belediye, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yer alıyor. Projemiz Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafında kabul edildi ve kalkınma Ajansının temsilcileri ile birlikte kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından basın mensuplarıyla müjdeli haberimizi paylaşma kararı aldık. Proje masrafı 34 bin liradır. 27 bin lirası Güney Marmara Kalkınma Ajansından hibe desteli olacak. 7 bin liralık finansmanını Lapseki Belediyesi karşılıyor. Bizler Lapseki kirazının markalaşmasını çok uzun süredir istiyor ve bekliyorduk. Resmi kurumlarının desteğiyle marka tescili yapılacak. Bu marka tescilinin yapılmasıyla Türkiye’de ve Dünya’da Lapseki Kirazı tadı ve aromasıyla ayrı bir değer olarak pazarlanacak. 25-30 yıldır Lapseki kirazının reklamını yapıyoruz. Lapseki kirazı çay bardağının ince boğum noktasından geçmiyor. Bunun yanında 35 yıldır İngiltere ve Fransa’ya yılda 7500 ton ihracatımız oluyor. Üretilen kirazlarımızın %60’ı ihracata giderken %40’lık kısmı iç piyasada tüketiliyor. Lapseki kirazımızın teknik ismi Ziraat 900 dür. Lapseki Kirazımızın markası tescil edilmiş oluyor. Üç aylık süreç sonunda Dünya Markası olarak tescillenmesini bekliyoruz. İlçemize ve üreticilerimize hayırlı olsun” dedi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Temsilcileri uygulama aşamasında ve raporlama aşamasında projeyi yakında takip edeceklerini belirttiler. Analiz yapılması ve üreticilere yönelik olan 3 aylık süreçte satış ve pazarlama ve üretim alanlarında çeşitli eğitimler verilecek. Yetkililer çalışmaların sonlanmasından sonra Lapseki Kirazının Coğrafi İşaret Tescili ve Marka Değeri kazanması için resmen başvuracaklarını kaydetti.

Proje sahibi Lapseki Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Levent Şencan projenin Lapsekili meyve üreticileri açısından hayati önemi olduğuna vurgu yaparak, “Hem üreticilerimizin hem de ürünlerimizin kalitesi yükselecek. Pazar payında daha çok söz sahibi olmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA