-tbmm Genel Kurulu

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, "hükümetin acemiliği" nedeniyle Van'da depremzedelerin halen ilkel koşullarda yaşamaya çalıştığını iddia ederek, "Van'da enkaz temizlendi ama hükümet o enkazın altında kaldı" dedi.


TBMM Genel Kurulu'nda, BDP'nin, Van depremi ile ilgili araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi görüşüldü.

Öneri üzerine CHP Grubu adına söz alan Kaleli, üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen, Van'daki depremzedelerin halen psikolojik ve sosyal sıkıntılar içinde yaşadığını söyledi.

Kaleli, AK Parti'nin depremi fırsata dönüştürme çabası nedeniyle, açılan yaraların halen kapanmadığını ileri sürdü.

Hükümetin acemiliği yüzünden depremzedelerin ilkel koşullarda yaşamaya devam ettiğini öne süren Kaleli, insanların çadırlarda çıkan yangınlarda hayatını kaybettiğini, hamile kadınların çocuklarını düşürdüğünü ifade etti.

Kaleli, "Van'da enkaz temizlendi ama hükümet o enkazın altında kaldı" dedi.

AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci ise Van'daki depremin hemen ardından hızlı bir şekilde koordinasyon sağlandığını, hükümetin tüm imkanlarını seferber ettiğini söyledi.

Çiftci, depremin ardından 175 bin kişiye konteyner imkanı sağlandığını, kamu kurumlarının sosyal tesislerinin Vanlılara tahsis edildiğini, enerji giderlerinin karşılandığını ve hava şartlarının uygun olamamasına rağmen kalıcı konutların temellerinin atıldığını, köy evleri, hayvan barınakları, okul ve camilerin yapıldığını kaydetti.

Van için şimdiye kadar yaklaşık 5 milyar lira para harcandığını belirten Çiftci, hiçbir imkanın esirgenmediğini söyledi.

BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ise hükümetin, Van'da yaşanan sıkıntıları halen görmezden geldiğini belirterek, "Madem bir sıkıntı yok neden orada insanlar 60 gündür açlık grevi yapıyorlar" dedi.

Van'daki konteynerlerin, içindeki depremzedeler çıkarılarak, Suriyeli sığınmacıların kullanması için Malatya'ya götürüldüğünü ileri süren Zozani, konteynerleri alınan bu insanların, kış mevsimini yazlık çadırda geçirmek zorunda kalacağını ifade etti.

Zozani, Van'da yapılan TOKİ konutlarının ise altyapısı tamamlanmayan kuru betondan ibaret olduğunu savundu. Adil Zozani, "İnsanların yaşadığı taravmaların ticaretinin nasıl yapılacağını kamuoyu AK Parti'den öğreniyor. Van halkı, depremin ardından devlete müşteri posizyonuna getirildi.

Konut yaptınız, karını da üzerine koyup sattınız. Depremin ticaretini yaptınız" diye konuştu.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, muhalefetin tutumunu eleştirerek, "Van'a yapılanlar için teşekkür beklemiyoruz ama yapılanları da görmezden gelemezsiniz. Hükümetimizin depremde uyguladığı koordinasyon bütün dünyada takdir gördü" dedi.

Muhalefet partilerinin Van depremini istismar ettiğini savunan Can, Marmara depremini anımsatarak, "Sizin zihniyetiniz depremin enkazının altında kaldı" dedi.

Can, BDP'ye yönelik olarak da "Van'ın yerel idaresi sizin elinizdeyde. Ne yaptınız, çıkın anlatın" ifadelerini kullandı.

Yeniden söz alan Zozani, AK Parti'nin, vatandaşların gönderdiği yardımları da devlet bütçesinden yapılan yardımlar gibi göstermeye çalıştığını ileri sürdü. Zozani, Van'daki belediyelerin depremin ilk gününden itibaren bütün imkanlarını seferber ettiğini dile getirdi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Van depremi ile kat kat büyük olan Marmara depreminin kıyaslanamayacağını ifade etti.

Hamzaçebi, milyonlarca insanı etkileyen Marmara depreminde, dönemin hükümetinin, mal varlığını kaybedenlerin vergi borçlarını sildiğini anımsattı.

MHP Grup Başkavnekili Yusuf Halaçoğlu da Van depremi ile Marmara depreminin kıyaslanmasını eleştirdi.

Marmara depreminin 16 milyon kişiyi etkilediğini belirten Halaçoğlu, buna rağmen 3 gün içinde çadır, 8 ay içinde kalıcı konut imkanı sağlandığını dile getirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, acılar üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğine işaret etti. Van depreminin ardından devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini anlatan Aydın, "Van'ı adeta yeniden inşa ettik" dedi.

BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

CHP'nin Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nde 2011'deki rektör atamasından sonra ortaya atılan iddiaların araştırılması amacıyla verilen önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi de yapılan tartışmaların ardından reddedildi.

Kaynak: AA