Sudan'daki Gösteriler

Sudan'da iktidardaki Ulusal Kongre Partisi'nde reformcu kanadı temsil eden Gazi Salahaddin, reform yanlısı partililerin UKP'den ayrılma ve yeni bir parti kurma niyetinde olmadığını söyledi.


Başkent Hartum'da basın toplantısı düzenleyen Salahaddin, UKP'den ayrılma ve yeni bir parti kurma niyetinde olmadıklarını, iktidardaki bir parti içinde yürütülen çalışmaların daha etkili olacağını belirtti.

Ülke genelinde düzenlenen gösterilere güvenlik güçlerinin sert müdahalesinin kınandığı bir bildiriye imza atan UKP'den reform yanlısı 31 yöneticinin parti üyeliklerinin askıya alınması kararına tepki gösteren Salahaddin, "Söz konusu bildirinin parti destekçilerinden gördüğü büyük destek, partide kalmamızın ayrılmamızdan daha etkili olduğu düşüncesini destekler nitelikte" dedi.

Parti içinde reform için çalışmalar yürüteceklerini dile getiren Salahaddin, parti kurumlarından kendi taleplerine benzer talepler içeren bir rapor hazırlandığını ancak rapora ilişkin detaylı bilgi vermek istemediğini söyledi.

UKP'den parti üyelikleri askıya alınan 31 yönetici, Beşir'den "Ülke genelinde protestolara yol açan ekonomik düzenlemelerin iptali, siyasi ve ekonomik problemlerin çözümü üzerinde çalışacak bir uzlaşı mekanizması kurulması ve basından sansürün kaldırılması" talebinde bulunmuştu.

UKP'nin reform yanlısı liderlerinden Hasan Osman Rızk, daha sonra Beşir'e ikinci bir öneri listesi sunduklarını, bu listede de "Barışçıl gösterilere hükümetin sert müdahalesi ve meydana gelen ihlallerin yargıya taşınması, zarar görenlere tazminat ödenmesi, bir ulusal uzlaşı mekanizması kurulması ve basından sansürün kaldırılması" gibi taleplerin yer aldığını ifade etmişti.

Sudan hükümeti bir süre önce akaryakıtta devlet desteğinin kaldırılmasını kararlaştırmıştı. Karar, ülke genelinde tepki ve protestolara yol açmış, eylemlerde ölen ve yaralananlar olmuştu.

Kaynak: AA