Chp Sözcüsü Haluk Koç’un Açıklamaları

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, ODTÜ ile ilgili, “ODTÜ'de direnen gençlerle beraber sana rant için camileri de yıktırmayacağız Başbakan” dedi.


CHP MYK toplantısı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında çalışmalarını sürdürürken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç bir basın toplantısı düzenledi.

CHP Genel Merkezi'nde gerçekleşen toplantıda ilk olarak ODTÜ arazisinden geçecek yolla ilgili olarak konuşan Koç, "Hukukun üstünlüğünün ve önceliğinin yerini, devlet eliyle baskın ve kaba kuvvet gösterisinin aldığı yeni bir tablo ile karşı karşıyayız. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin hükümetin korumasında, ondan aldığı gücün şımarıklığı içinde ODTÜ'de gece baskınına çıktı. Hükümet yetkililerinin ODTÜ'de yaşananlara ilişkin "gezi olayları tekrar canlandırılmak isteniyor" şeklindeki yorumlarının ise işin bir başka yüzü. Kimse yolların yapımına karşı değil, ancak hukuksuzluğa ise asla sessiz kalınamayacak. Sen hukuka uygun davranıyor musun? "Bir ülkede hukuku başbakan ve ona şirin görünmek, göze girmek için hiçbir kavrama saygısı olmayan bir belediye başkanı çiğnerse bu ülkedeki sade yurttaşlar ne yapacak bunu açıklıkla sormak gerekiyor" diye konuştu.

60 YOLSUZLUK DOSYASI
Başbakan’ın CHP ve yolsuzlukla ilgili sözlerine yönelik ise Koç, şunları dedi:
"Yolsuzluk' deyince akla gelenin Başbakan’ın dönemindeki iktidar uygulamaları olduğunu ifade ederek, “Hepsini çıkardık, 60 önemli yolsuzluk dosyası. Koskoca bir klasör, bunların her biri ayrı bir Yüce Divan'lık dava. Bunların hiçbirinden kaçamayacak Başbakan. Kendi saha ve seyircisi önünde CHP'ye sataşmayı aklı sıra siyaset yapma yolu olarak görüyor. Ama ne yazık ki bu yolsuzluk dosyaları Başbakanın boynunda, onu Yüce Divan'a götürecek kadar önemli birer milli soygun dosyası."

“BAŞBAKAN'IN DERDİ MİLLETİN CAMİSİ DE DEĞİL, YOLU DA DEĞİL. O KENDİ YOLUNU BULMA DERDİNDE”
Başbakan Erdoğan'ın TBMM grup toplantısındaki "Bizim değerlerimizde yol engel tanımaz. Önünde cami bile olsa eğer yol oradan geçecekse, biz o camiyi yıkarız, gideriz o camiyi başka bir yerde inşa ederiz" açıklamalarıyla ilgili olarak Koç, "Kamera eşliğinde camiye ibadet etmeye gitmeyi alışkanlık haline getirenler, inançlar üzerinden siyaset yapma geleneğini sürdürenler şeytanın bu dünyadaki gölgesi olmaya devam ediyorlar. Konu burada yol falan değil. Beyefendinin dilinin altındaki bakla, rant için çıkar için cami bile yıkarım. Kısacası Başbakan'ın derdi milletin camisi de değil, yolu da değil. O kendi yolunu bulma derdinde. Bu kadar açık. Söz konusu rantsa, çıkarsa, paraysa bunlar için gerisi teferruattır. Cami de din de diyanet de ahlak da teferruattır. Şunu çok iyi bilmesi gerekiyor Sayın Başbakan'ın; sana camileri yıktırtmayacağız Sayın Başbakan. Hem de o Gezi'deki gençlerle beraber. Hani o 'camide içki içtiler' iftirası attığın gençlerle beraber. ODTÜ'de direnen gençlerle beraber sana rant için camileri de yıktırmayacağız Sayın Başbakan” ifadelerini kullandı.

SERBEST BIRAKILAN PİLOTLAR
Lübnan'da kaçırılan Türk pilotların geçtiğimiz günlerde serbest bırakılmasına ilişkin ise Koç, “Hükümetin yanlış dış politikası, ülkeyi böyle üzüntü verici olaylarla karşı karşıya bıraktığını ve ateş çemberinin içine soktu. Hükümet, Ortadoğu'daki kirli ilişkilerinin üzerine örtme ihtiyacı içinde” dedi.

Başbakan Erdoğan'ın serbest bırakılan pilotları havalimanında karşılamasına yönelik ise Koç,"Bunlar kurtla beraber olup koyunu yiyorlar, sonra çobanla beraber olup oturup ağlıyorlar" değerlendirmesini yaptı.

“BAŞBAKAN ERDOĞAN, DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU VE MİT MÜSTEŞARI HAKAN FİDAN BURADA TEK BİR SİYASİ FİGÜRDÜR”
MİT Müsteşarı Hakan Fidan'la ilgili tartışmalara da değinen Koç, Türkiye-Suriye sınırının uluslararası terör örgütlerinin at oynatma sahasına döndüğünü ve her ülkenin istihbarat biriminin iç içe olduğu karmaşık bir konuma sürüklendiğini ileri sürerek şöyle konuştu:
"Burada bir tek Hakan Fidan sorumlu değildir. Burada karşımıza bir üçlü çıkıyor, onu tek kimliğe indirgemek gerekiyor. Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan burada tek bir siyasi figürdür. Hakan Fidan üzerinden yürütülen tartışmalar, Başbakan ve Davutoğlu'nun Hakan Fidan'la beraber temsil ettiği siyasi duruşu, tavrı hedef alan değerlendirmelerdir. Türkiye'nin bu üçlü vasıtasıyla taraf olduğu, himaye ettiği, koruduğu, lojistik destek verdiği tüm radikal gruplar birbirleriyle çatışır hale gelmiştir."

“DEVLET KILIK KIYAFET ZAPTİYELİĞİ YAPMAZ”
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Koç, kamuda başörtüsü serbestliği ve Meclis iç tüzüğüne yönelik çalışmalar konusundaki sorulara ilişkin, “CHP, devletin egemenlik hakkını kullanan, devlet adına hizmet sunanların, yasama, yürütme, yargı, güvenlik ve eğitim konularında inanç ve etnik köken ifade edebilecek giysi ve işaret taşımalarının demokratik, laik bir ülkede sakıncalı oluşturacağı görüşünü söylemiştir. İç tüzük ile ilgili tartışmalar ne boyuttadır, onu bilmiyorum. Ama CHP görüşünü söylemiştir. Devlet kılık kıyafet zaptiyeliği yapmaz” cevabını verdi.
Kaynak: İHA