Başkan Sedefçi'den Besmeleli Sergi Açılışı
Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, modern resmin öncülerinden Salvador Dali'nin "Zodyak" adlı resim sergisinin açılışında, “Bismillahirrahmanirrahim diyerek kurdeleyi keseceğiz” dedi.
Ekmekçizade Kervansarayı'nda gerçekleşen sergiyi açan Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, “Bismillahirrahmanirrahim diyerek kurdeleyi keseceğiz” dedi.
Serginin açılışına Sedefçi’nin yanı sıra; Edirne Valisi Hasan Duruer ve çok sayıda sanatsever katıldı.
Ressamlığın yanı sıra heykeltıraşlık, fotoğrafçılık ve filmcilikle de ilgilenen ve 1989 yılında hayatını kaybeden Dali’nin 13 taş baskı eserinden oluşan Zodyak sergisi ve farklı dönemlerine ait olan 12 orijinal litografik baskıdan oluşan toplam 25 orijinal özgün baskılı eseri, 3 Kasım'a kadar resim severlerle buluşacak.
"SERGİNİN ÜCRETSİZ AÇILMASI TARİHTE BİR İLK"
Serginin küratörü Fahri Özdemir, dünyada 900 kere Salvador Dali resim sergisinin açıldığını 898 serginin ücretli olduğunu sadece 2 tanesinin ücretsiz yapıldığını ifade etti.
Ücretsiz yapılan sergilerin bir tanesinin İzmir’de gerçekleştiğini diğerinin ise Edirne’de gerçekleştiğini söyleyen Özdemir, Edirne Belediyesinin Dali’nin sergisini ücretsiz olarak gerçekleştirmesini tarihte bir ilk olarak değerlendirdi. Özdemir, "Bir asfalt kaldırımı herkes yapabilir ama sanat ve kültürel yatırımı akıllı insanlar yapar" dedi
Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise yaptığı konuşmada “Edirne hepimizin bildiği gibi Osmanlı Devleti’ne 92 yıl başkentlik yapmış ve her zaman doğasıyla, kültürüyle önemli bir kent. Edirne dendiği zaman sanatın, kültürün, eğitimin ve insanların kenti olmuştur” dedi.
Vali Hasan Duruer de açılışta yaptığı konuşmada, şunları kaydetti: “Sanatçılar uçuk olsunlar ki toplumdan farklı olsunlar. Bir toplumu toplum yapan değerlerin başında sanatçılar geliyor. Sanatçılar olmasa toplumda farklılıkların ve güzelliklerin farkına varılmazdı. Eserleri biz layık bir şekilde kullanamıyoruz. Ülkemizde o kadar çok tarihi eser var ki. Kapalı çarşılarda sadece süpürge ve sabunun satıldığı yerler olmasın; geçmişi günümüze taşıyan eserler olsun, geçmişe bağlı kalalım ama orada kalmayalım.”