Maden Şehitlerinin Çocuklarına 'Kömür Karası' Bulaşmasın Diye

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Bükköy'deki bir maden ocağında 2009 yılında meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden Murat Hanay'ın kardeşi Nihat Hanay'ın başkanlığında geçen yıl kurulan Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği, Soma'daki kömür ocağında çıkan yangında ölen Yunus Güçlü'nün çocuklarına eğitim bursu sağlanması için çalışma başlattı.


Derneğin başkanı Nihat Hanay, Yunus Güçlü'nün, Balıkesir'in Savaştepe ilçesine bağlı Sıtmapınar köyünde yaşayan eşi Beyda Güçlü ve çocuklarını ziyaret etti.

Beyda Güçlü, ziyarette, eşine gitmemesini söylediğini ancak sözünü dinlemediğini belirterek, "Gitti, geri dönmedi. Böyle tehlikeli ocakların önlemini alsınlar. Ben çocuklarımla ortada kaldım. Kimsem yok. Keşke eşim başımızda olsaydı burada tarlalardan kazandığı yevmiyeyle çocuklarımızı okutsaydık. Bizim başımız yandı başkasınınki yanmasın. Başka çocuklar babasız kalmasın" dedi.

Hanay ise ziyaretin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, binlerce maden şehidinin çocuklarının yetim kaldığını, onlara destek olmak hedefiyle dernekleşme yoluna gittiklerini anlattı. Madenlerde önlemler alınmadıkça ölen işçiler ve yetim kalan çocukların sayısının azalmayacağına dikkati çeken Hanay, şöyle devam etti:

"Maalesef bazı konularda düzenleme olmadığı için maden işçileri ölmeye devam edecek. İçimiz, yüreğimiz buruk. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Derneğimiz, geçen yılın mart ayında kuruldu. Ağabeyim Bükköy'de 2009'da meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitirdi. O dönemlerde Türkiye'de bir dernek varsa üye olalım çocuklara burs verdirelim istedik. Böyle dernek olmadığı için, Bükköy'de yaşamını yitiren işçilerin aileleriyle bir araya gelip ilkini kurduk."

Mustafakemalpaşa merkezli derneklerinin ilk şubesini Zonguldak'ta açtığını dile getiren Hanay, üye sayılarının Zonguldak'ta binin, toplamda ise 2 binin üzerine çıktığını söyledi.

Amaçlarının Zonguldak'taki 17 bin işçi ile ülkedeki maden çalışanlarını derneğe üye yapmak olduğunu vurgulayan Hanay, aylık 2 lira aidatı olan derneğe gelen paranın her kuruşunu maden şehitlerinin çocuklarına burs olarak aktardıklarını ifade etti.

- Kuzey Amerika'daki Türk iş adamları ve Hayrünnisa Gül destek veriyor

Zonguldak'ta geçen yıl madende yaşanan patlamada ölen 8 işçinin çocuklarına burs verdiklerini belirten Hanay, daha fazlasına ulaşmayı hedeflediklerini anlattı. Türkiye'de kendilerine herhangi bir iş adamı, dernek ya da bir sivil toplum örgütünden destek gelmediğine dikkati çeken Hanay, şunları kaydetti:

"Kuzey Amerika'daki Türk İş adamları ve Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül destek verdi. Düşünün Amerika'dakiler bize ulaşıyor, ülkemizdeki bir tek iş adamının aklına gelmiyoruz. Biz diğer dernekler gibi değiliz. Maden şehitlerimizin, yoklukla mücadele ederken, zorluklar altında çalışırken ölenlerin çocuklarının eğitim alması için, büyüdüklerinde aynı şartlarda yaşamamaları için çaba harcıyoruz."

Şu ana kadar eğitim bursu sağladıkları öğrenci sayısının 240'a ulaştığını, hedeflerinin ülkedeki bütün maden şehitlerinin çocuklarına ulaşmak olduğunu belirten Hanay, "Ana sınıfından üniversiteye kadar burs veriyoruz. Ana sınıf ve 1. sınıfa gidenlere 70, ilk ve orta okula gidenlere 100, liseye gidenlere 150 ve üniversiteye gidenlere 300-400 lira arası aylık burs sağlıyoruz" dedi.

- Güçlü'nün kızları, imam hatip lisesine gitmek için servis istiyor

Soma'daki kömür ocağında çıkan yangının tüm ülkeyi derinden üzdüğünü, Yunus Güçlü'nün çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını karşılamak ve burs vermek için geldiklerini söyleyen Hanay, iktidar ve muhalefet partilerinin bir şeyler yapması gerektiğini bildirdi. Madende ölen bir işçinin daha çocuklarının feryadının Balıkesir'den yükseldiğini anlatan Hanay, yetim çocukların yarın ya da sonraki gün yalnız kalmamasını istedi.

Halen ulaşmaya çalıştıkları binin üzerinde okumaya ihtiyacı olan çocuk bulunduğunu anlatan Hanay, "Biz destek olalım ancak kızların eğitimle ilgili küçük talepleri de yerine gelsin. Yunus Güçlü'nün iki kızı, Savaştepe'deki imam hatip lisesine kayıt yaptırmış. Servis gelmediği için bu kızların dışında 3 çocuk daha liseye gidemiyor. Servis istiyorlar, eğitim almak istiyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bu konuda destek bekliyorlar" diye konuştu.

Kaynak: AA