Avrupa Parlamentosu'nda Sakharov Ödülü İçin 23 Yıl Gecikmeli Tören

Myanmar Ulusal Demokrasi Birliği lideri Aung San Suu Çii, 1990 yılında layık görüldüğü Sakharov İnsan Hakları Ödülü'nü bugün Avrupa Parlamentosu genel kurulunda düzenlenen törenle aldı.


Strasbourg'daki genel kurul oturumunda Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz, Suu Çii'ye ülkesindeki düşünce özgürlüğü alanındaki çalışmalardan dolayı övgüler yağdırdıktan sonra ödülü takdim etti.

Suu Çii, yaptığı konuşmada, AB kurumlarının, ülkesinin demokratikleşme çabalarına daha fazla destek vermesini istedi.

AP Sakharov ödülüne 1990 yılında layık görülen Myanmarlı muhalefet lideri, ülkesinde uzun yıllar ev hapsinde tutulduğu için daha önce Strasbourg'a gelip ödülünü alamamıştı.

Myanmar Ulusal Demokrasi Birliği lideri, tanınmış düşünce mahkumu ve şiddetsiz direniş taraftarı Budist Suu Çii, Myanmar askeri diktatörlüğüne karşı gösterdiği barışçıl ve şiddetsiz mücadeleyle 1990 yılında Sakharov Ödülü'nü, 1991 yılında da Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.

1990 yılında düzenlenen genel seçimde başbakan olmaya hak kazanan Suu Çii, askeri cunta tarafından gözaltında tutulduğu için bu görevi üstlenemedi.

Suu Çii, uzun yıllar tutulduğu ev hapsinden sonra nihayet geçen yıl Nobel Barış Ödülü'nü alabilmişti.

Sovyet bilim adamı ve 1975 Nobel Barış Ödülü sahibi Andrey Sakharov'un adını taşıyan ödül, 1988'de AP tarafından hayatını insan hakları ve özgürlüklerini savunmaya adayan kişilere verilmek için kuruldu. İlk ödül, 1988 yılında Nelson Mandela'ya verildi.

Ödüle 1996 yılında Leyla Zana layık görülmüştü.

Avrupa Parlamentosu Sakharov İnsan Hakları Ödülü, bu yıl Pakistan'da kızların da eğitim görmesini savunduğu için başından vurulan Malala Yusufzay'a verildi.

Kaynak: AA