Gökçek o soruya net yanıt verdi

Başkan Gökçek, ODTÜ'deki ağaçların kesimi için neden özellikle okulların açık olduğu bir dönemin tercih edilmeyip, tatil döneminin tercih edildiğine yanıt verdi.

Gökçek o soruya net yanıt verdi
-Kaldırdığımız ağaçların 10 katı kadar yetişkin ağacı dikmeye hazırız.
-Mevcut olan ağaçların kaldırılmasının tek nedeni bu yolun zaruri oluşu.
-Bu yol için ODTÜ'ye fikrini sorduk bize bir sakıncası olmadığını söylediler.
-Mevcut olan 4 km'lik yola 3 bin adet yetişkin ağaç dikiyoruz.
-Biz bu yolu Ankaralılar özellikle ODTÜ'lüler için yapıyoruz.
-Olay çıkaranların amacı üzüm yemek değil bağcıyı dövmek.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, düzenlediği basın toplantısında ODTÜ'den geçecek yola ilişkin yapılan tartışmalarına yanıt verdi.

Kesilen ağaçların çoğunun kıymeti olmayan ağaçlar olduğuna dikkat çeken Başkan Melih Gökçek, 'Bizim oradan kaldırdığımız ağaçların 10 katı kadar yetişkin ağacı diledikleri yere dikme teklifimiz var. ODTÜ bizden böyle bir talepte bulunduğu takdirde hemen ağaçlarımızı diledikleri yere dikmeye hazırız' dedi.

'BİZİM İÇİN AĞAÇ OLMAZSA OLMAZ'

Ankara'ya belediye başkanı olduğu dönemde kişi başına 2 metrekare yeşil alan olduğunu belirten Gökçek, 'Şu anda 19 metre kareyi geçtik. Nüfusun 2'ye katlandığını düşünecek olursanız sabit katsayıda nüfus 38 metrekare olmuştur. Bu şu demektir; her yıl biz Ankara'ya 71 yıllık Cumhuriyet tarihindeki yeşil alan kadar yeni yeşil alan ilave ettik. Yani ağaç bizim için olmazsa olmaz' şeklinde konuştu.

YOL NEDEN GEREKLİ?


'Buradaki mevcut olan ağaçların veya bitkilerin kaldırılmasının tek nedeni bu yolun zaruri oluşu' diyen Başkan Gökçek, 'Biliyorsunuz Eskişehir Yolu trafiği son derece sıkışık. Akşam üstleri oradaki ortalama hız 25 km'ye düşüyor bu da ciddi bir karbondioksit salımına neden oluyor. Aslında bu karbondioksit salınımı da ağaçları daha çok tahrip ediyor. Daha çok da ağaç dikilmesini gerektiriyor. Bu yolun açılması normal akışı temin edecek. Hem Anadolu Bulvarı'ndan hem Eskişehir Yolu'ndan gelip Konya Yolu'na dönecek olan araçların durmadan gitmesini temin edecek. Bu Ankara'nın atar damarı' ifadelerini kullandı.

'PLAN İLK KEZ KARAYALÇIN DÖNEMİNDE YAPILDI'

'Ayrıca bu planı biz yapmadık. Bu plan ilk defa Sayın Murat Karayalçın döneminde yapıldı' açıklamasında da bulunan Gökçek, itirazlara ilişkin şunları söyledi:

'Plan kesinleşti mi? Hayır. Planın kesinleşmesi için önce askıya asılması gerekiyor ki; asıldı. Arkasından bir ay süre sonucunda itirazların neticelendirilmesi gerekiyor. Ondan sonra da mahkeme süreci başlıyor. Yalnız plan yürürlüğe girdiği tarihten itibaren belediyeler o yürürlüğe göre iş ve işlemleri yapabilirler. Ankara Büyükşehir Belediye'sinin değil, Türkiye'deki bütün belediyelerin istisnasız uygulaması da budur. Plan yürürlüğe girdiğinden itibaren iş ve işlemler devam eder. Şayet herhangi bir itiraz olur ise mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı verilince onun da gereği her zaman yapılabilir. Biz yasal olarak prosedürü yerine getirdik.'

'MARJİNAL GURUPLAR OLAY ÇIKARARAK ENGEL OLMAYA ÇALIŞTILAR'

Başkan Gökçek, ağaçların kesimi için neden özellikle okulların açık olduğu bir dönemin tercih edilmeyip, tatil döneminin tercih edildiğini ise şöyle anlattı:

'Özellikle ODTÜ'deki bu çalışmalarımıza marjinal guruplar devamlı engel olmaya çalıştılar ve olay çıkartmaya çalıştılar. Biz bu işlerin olay çıkarak büyümesini kesinlikle arzu etmedik. İstedik ki mümkün olduğu kadar herhangi bir hadise olmadan, kimseye zarar verilmeden bu işler gerçekleşsin. Bayramın hemen ertesinde bunu yapmamızda ve herhangi bir olay olmaması da ne kadar isabetli düşündüğümüzü açık ve net ortaya koymuş oldu.'

'OLAY ÇIKARANLARIN AMACI ÜZÜM YEMEK DEĞİL BAĞCIYI DÖVMEK'

Mevcut olan 4 km'lik yola 3 bin adet yetişkin ağaç diktiklerine dikkat çeken Melih Gökçek, 'Biz bu yolu Ankaralılar özellikle ODTÜ'lüler için yapıyoruz. Söktüğümüz ağaçlar yerine 1'e 10 yetişkin ağaç teklif etmesek herkes bizi suçlamakta haklı olabilir. Ama bizim gayemiz Ankara'ya hizmet etmek. Diyoruz ki; müsade edin biz bu yolu yapalım. Ağaç ise ağacı fazlasıyla dikelim. Bunu söylememize rağmen eğer olay çıkartanlar varsa bu doğrudan doğruya üzüm yemek değil bağcıyı dövmek oluyor. Eğer bizim yasalara uymadığımızı iddia edenler varsa da savcılık yolu açık' diye konuştu. BEYAZ GAZETE