Darende’de Trabzon Hurması Yaygınlaşıyor

Malatya’nın Darende ilçesinde ‘Trabzon Hurması’ üretiminin git gide arttığı bildirildi.

Darende’de Trabzon Hurması Yaygınlaşıyor

15 yıl önce dikilen Trabzon Hurması ağacında inceleme yapan Darende İlçe Tarım Müdürlüğündeki Ziraat Teknisyenleri şu açıklamayı yaptı:
“Bu ağacımız Trabzon Hurması, Kahramanmaraş Hurması, Japon Hurması, Çukurova Hurması diye tanınır. Darende'de yeni yeni yetiştirilmeye başlandı. Yetiştirilmesinin en büyük nedeni iklimsel değişiklikler. Özellikle Darende’nin karasal ve Akdeniz ikliminin ortasında geçiş alanında olduğu için rahatlıkla bölgemize de yeni yeni adapte olup yetiştirilmeye başlanmıştır.

Bazı yıllar sıcaklığın -18 derecenin altına düştüğünde kuruma, dallarında yanma olmakla beraber sıcaklığın düşmediği rakımın Darende'nin düşük yerlerinde 800-850 rakıma kadar rahatlıkla yetiştirilebilir.

Verimli topraklara adapte olduğundan dolayı bölgemizin de yani Darende bölgesinin de rahatlıkla verim olan yerlerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Irmaklı, Ilıca, Yeşiltaş köylerinde, köy içerisinde tarım bölgelerinden ziyade bahçelerde yetiştirdiğini görebiliriz. Verimi normalde ağaç başına 150-200 kilo olan hurma, bahçede yetiştirildiği için tadımlık olarak yetiştirilmiştir.

Bunları depolarken muz ve elma metan gazı çıkarır bunun olduğu depoya muz ve elma koyduğumuz zaman çok güzel olgunlaşır. Heyik Eteği Mahallesi sakinlerinden olan Muharrem Karcı'yi kutluyoruz.”
Trabzon Hurması üretimini yapan Muharrem Karcı, “Darendeliler artık rahatlıkla Trabzon Hurması’nı kendi bahçelerinde yetiştirebilirler. Ben bunu 15 yıl önce dikmiştim. Dulda yerleri seviyor, bedenini kışın sarıyorum. Mayıs ayına kadar bedenini korumuş oluyor. Çok hurma oluyor. Eşe dosta dağıtıyorum yesinler diye. Yenen yerde bereket olur. Herkes bir fidanını diksin diyorum. Kivi fidanı getirip onu da deneyeceğim” dedi.

Kaynak: İHA