Sağlıkta Şiddetin Önlenmesinde 'İngiltere' Modeli Önerisi
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlıkta şiddete karşı daha caydırıcı tedbirlerin alınmasını isteyerek, İngiltere'deki modelin benzerinin uygulanmasını önerdi.
Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıkta şiddetin sona ermesi için 2009 yılında mücadele başlattıklarını ve bu kapsamda birçok çalıştay, sempozyum, anket ve araştırma yaptıklarını anımsattı. Ayrıca 2011 yılında İstanbul'da "Emeğe Saygı Şiddete Sıfır Tolerans" temalı sempozyumu gerçekleştirdiklerini belirten Memiş, "Aynı zamanda bu sempozyumla beraber bir kampanya başlattık. Bu kampanyayla belki şiddet sıfır olmaz ama sıfıra yaklaştırabilmeyi amaçladık. Bunu, Sağlık Bakanlığı'yla ortaklaşa yaptık. Bunun üzerine bakanlık bir takım tedbirler aldı. Güvenlik tedbirlerinin artırılması, 'Beyaz Kod' uygulaması, Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimleri'nin oluşturulması gibi. Bunlar yeterli değil" dedi.
Memiş, toplumsal şiddetin boyutlarının arttığını öne sürerek, şunları kaydetti:
"Bunun sağlığa yansıması çok daha fazla. Hemen her gün sağlıkta şiddet var. Baktığımız zaman eşine, esnafa, tuttuğu takıma, trafikte sürücüye kızan insanlar, maalesef gelip sağlıkta hıncını alıyor. Toplumun genelini yargılamıyoruz. Bu kesim, yüzde 10'luk bir maganda kesimi. Bununla alakalı daha caydırıcı tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu anlamda İngiltere modelini öneriyoruz. İngiltere'de şiddet uygulayanlar, belli bir süre muayene olmak için karakola gitmek zorundalar. Bizde de bu belki mümkün olmayabilir ama bu arkadaşlarımızın karakolda değil de hastanede, kişinin bilgileri girildiği zaman 'bu kişi şiddet uygulamıştır' ibaresi çıkmak kaydıyla kolluk kuvvetleri nezaretinde muayene olması sağlanmalı."
- "Ciddi miktarda para cezaları verilmeli"
Ayrıca, söz konusu kişilere Sosyal Güvenlik Kurumu'nca 6 ay boyunca ödeme yapılmaması ve bu kişilerin sağlık giderlerini ceplerinden karşılanmasının sağlanması gerektiğini savunan Memiş, "Yine Kabahatler Kanunu'na göre, nasıl ki sokağı kirleten, gürültü yapanlara zabıtalar ceza yazıyor, hastane ortamında şiddet uygulayanlara da yapılacak yasal düzenlemelerle ciddi miktarda para cezaları verilmeli" ifadelerini kullandı.
"Sağlık İletişim Merkezleri" kurulmasını da talep eden Memiş, sözlerine şöyle devam etti:
"Sağlıkta özel bir talebimiz oldu. Hastanelerde 'Sağlık İletişim Merkezleri' kurulsun. Vatandaş, hastası, hastalığı, hastaneyle ilgili bilgi almak istiyorsa, zaten az sayıda olan hastasına hizmet etmek isteyen sağlık çalışanına gelip, ondan danışmanlık hizmeti almasın. O birimlerde hastası, hastalığıyla ilgili bilgi alsın. Direkt sağlık çalışanlarını hastayla buluşturalım. O birimler, hasta yakınlarına bilgi versin. Bununla hasta memnuniyetini artacağı gibi, çalışanlara karşı şiddet olaylarının da çok azalacağını düşünüyoruz. Bu önerimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Şiddet Araştırma Komisyonu raporlarına da girdi. Meclis Başkanı'na sunuldu. İnşallah, 21 Ekim'de TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar Bey'le görüşme yapacağız. İsteklerimizin torba yasa tasarısının içerisine konulmasını talep edeceğiz ve bunu takip edeceğiz."