Tbmm Genel Kurulu

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Meclis Genel Kurulu'nu ilk kez yönetti. Bahçekapılı, Meclis'i tarafsız yöneteceğini belirterek, "Umarım yeni yasama yılında yapılacak görüşmeler karşılıklı saygı, hoşgörü içinde, kişi haklarını gözeterek gerçekleşir" dedi.

Başkanvekili Bahçekapılı, birleşimi açtıktan sonra heyecanlanarak elektronik cihazla yoklama yerine oylama yapacağını söyledi.

Milletvekillerinin uğultuları üzerine Bahçekapılı sözlerini düzeltti.

CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın yemin etmesinden sonra gündeme geçmeden önce, Genel Kurul'u ilk kez yönetecek olması dolayısıyla kısa bir konuşma yapacağını belirten Bahçekapılı, Başkanvekili olarak seçilmesini, kendisine verilen onur olarak gördüğünü söyledi.

Yeni yasama yılının hayırlı olmasını dileyen Bahçekapılı, "Umarım yeni yasama yılında yapılacak görüşmeler, karşılıklı saygı, hoşgörü içinde, kişi haklarını gözeterek gerçekleşir. Bu kürsüden dile getirilecek düşüncelerin, bizim için ufuk açıcı ve zenginleştirici olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Bahçekapılı, görevinin yüklediği sorumlulukların bilincinde olarak, Meclis'i Anayasa, yasa ve İçtüzük hükümleriyle parlamento teamüllerine uygun olarak, tarafsızca yöneteceğini belirtti.

Bahçekapılı, gündemdışı konuşmalardan sonra 10 milletvekiline yerinden söz verme taleplerini yerine getirmeyeceğini, istemeleri halinde grup başkanvekillerine söz vereceğini belirtti.

MHP Grup başkanvekilliklerine seçilen Oktay Vural ve Yusuf Halaçoğlu'nu kutlayan Bahçekapılı, bu akşam Şampiyonlar Ligi'nde Juventus ile karşılaşacak olan Galatasaray'a da başarılar diledi.

Yerinden söz isteyen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, bugün yemin eden Haberal'ın TBMM'ye yeni kavuşmasının üzüntü verici olduğunu ifade ederek, tutuklu Engin Alan'ın da MHP'den seçilmiş milletvekili olduğunu anımsattı. Vural, Bahçekapılı'dan, her birleşimin başında tutuklu milletvekillerini yemin etmeye davet etmesini isteyerek, bunun manevi destek olacağını dile getirdi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Haberal'a başarılar diledi. Halen 7 milletvekilinin halkın iradesine aykırı olarak tutuklu olduğunu savunan Hamzaçebi, "Başbakan'ın demokratikleşme paketi açıkladığı süreçte 7 milletvekilinin tutuklu olması demokrasi ayıbıdır" dedi.

Hamzaçebi, Bahçekapılı'yı, gündemdışı konuşmalardan sonra 1'er dakikayı geçmemek üzere milletvekillerine söz hakkı vermeyeceği kararını da gözden geçirmesini istedi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise yeni yasama yılının sorunlara çözüm üretilerek sürdürülmesini diledi. Baluken, Haberal'ın yasama görevine başlamasını önemsediklerini dile getirerek, "Diğerlerinin de bir an önce görevlerinin başına dönmesini temenni ediyoruz" diye konuştu.

Daha sonra AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş "Camiler ve din görevlileri", CHP Kocaeli Milletvekili Hilal Kaplan Gebze'nin sorunları, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz da Afyonkarahisar'da mühimmat deposundaki patlamayla ilgili gündemdışı konuşma yaptılar.

Kaynak: AA