'Panorama Kocatepe 1922 Projesi'

Anıtkabir'de bulunan "Büyük Taarruz Panoraması"nın yüksek çözünürlükle ve büyük ölçülerde çekilen panoramik fotoğrafları, "Panorama Kocatepe 1922 Projesi'' ile Afyonkarahisar Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde sergilenecek.

Gazeteci Yazar Murat Akarçay'ın oluşturduğu, Kurtuluş Gazetesi ve AFTAŞ'ın desteklediği proje kapsamında ilk olarak, Genelkurmay Başkanlığından izin alınarak, Anıtkabir'deki "Büyük Taarruz Panoraması"nın yüksek çözünürlüklü ve büyük ölçülerde panoramik fotoğrafları çekildi.

Yarından itibaren AFTAŞ'a kurulumu başlayacak 2 panoramanın, 25 Ekim'de açılması planlanıyor. Panoramayla otogara uğrayan tüm yolculara Kurtuluş Savaşı, Kocatepe ve Afyonkarahisar'ın anlatılması planlanıyor.

Murat Akarçay, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, projenin ilk günden bugüne kadar büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Projenin neden AFTAŞ'da uygulandığı konusunda kendilerine sürekli sorular geldiğini belirten Akarçay, "Afyonkarahisar'da yılda 2 milyon 200 bin insanın 20 dakika konakladığı bu şekilde potansiyeli olan başka bir yer yok. Biz Kocatepe'yi en iyi burada tanırız diye düşündük" ifadesini kullandı.

"AFTAŞ'da oluşturacağımız bu panorama,Türkiye'de sadece Anıtkabir'de bulunuyor" diyen Akarçay, şöyle konuştu:

"Yılda 10 milyon kişinin ziyaret ettiği Anıtkabir'deki panoramanın tüm fikri ve mülki hakları Genelkurmay Başkanlığı envanterinde bulunuyor. 'Panorama Kocatepe 1922' adı altında hazırladığımız projemizle ilgili biz 20 Nisan tarihinde Genelkurmay Başkanlığına proje detaylarıyla resmi müracaatta bulunduk. 13 Mayıs'ta Genelkurmay Başkanlığınca panoramanın bir benzerinin Anıtkabir'den sonra ilk kez Afyonkarahisar'da yapılması için resmi izni aldık. Anıtkabir'de bulunan asıl proje orjinal yağlı boya çalışma üzerine yapılı olup Afyonkarahisar'da yapılacak projede, yüksek çözünürlükle 'dia çekim' ve son teknoloji ürünü olan resim işleme metotları kullanıldı."

Karşılıklı 2 bölümden oluşacak panoramanın toplam ölçüsünün 124+124 toplam 248 metrekarelik bir alanı kapsayacağını, her bir panoramanın uzunluğunun 31 metre olacağını bildiren Akarçay, "Anıtkabir'de bulunan orijinal panoramanın toplam ölçüsü 210 metrekare alanı kapsamakta. Bu bağlamda AFTAŞ'daki panorama toplam ölçüde 38 metrekare daha geniş olacak. Orjinal panoramanın uzunluğu 35 metre. AFTAŞ'da uygulanacak olan panoramanın uzunluğu ise 27 metrekare daha fazla olacak. Bu da detayların daha fazla yakalanmasını sağlayacak" dedi.

-"Kocatepe'de yaşananlar açılışa katılacaklara yürekten hissettirilecek''

Afyonkarahisar Garnizon Komutanlığının da projeye katkı sağladığını ifade eden Akarçay, panoramanın hemen yanına savaş materyalleri bölümü kurulacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Yarın başlayacak olan projemizi 24 Ekim'de bitireceğiz. Resmi açılış törenini de 25 Ekim'de gerçekleştireceğiz. Açılış seremonisinin ana konsepti '15 gün süren Büyük Taarruzu, 15 dakika hissederek yaşamak ister misiniz?' üzerine kurulu. Yüksek ses teknolojisi, gerçekçi efektler ve muhteşem ışık gösterisiyle Kocatepe'de yaşananlar açılışa katılacaklara yürekten hissettirilecek."

AFTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya da Türkiye'nin ilk özel otogarı olan AFTAŞ'ı 39 ortağın imece usulü kurduğunu anımsatarak, "Uygulayacağımız panorama Anıtkabir'den sonra ilk olacak bir yapı. Genelkurmay Başkanlığı zor izin verdi. İzin alındıktan sonra ilk defa böyle bir panoramanın otogarda olması bizi mutlu etti. Projenin çok önemli yanları var. Kurtuluş Savaşını yansıtması, çocuklarımıza bizlere nasıl bir savaş olduğunu sergileyen çok iyi bir tablo" diye konuştu.

Kaynak: AA