'Anadolu Ajansı Objektifinden Dünya' Fotoğraf Sergisi Brüksel'de Açıldı

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "2020'de belki olimpiyatlara ev sahipliği yapamayacağız ama Anadolu Ajansı'nın dünyanın en güçlü haber ajanslarından biri olduğunu kutlayacağız. İnanıyorum ki 2020'de Anadolu Ajansı, 2024 İstanbul Olimpiyatları'nın hazırlıklarıyla ilgili fotoğrafları ve haberleri geçiyor olacak" dedi.

Bağış, Anadolu Ajansı'nın küresel yapılanmasının önemli bir ayağı olan ve Avrupa koordinasyonunun merkezi olacak Brüksel ofisinin hizmete girmesi kapsamında, Basın Kulübü'nde düzenlenen, "Anadolu Ajansı Objektifinden Dünya" adlı fotoğraf sergisinin açılış resepsiyonuna katıldı.

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün ev sahipliğindeki resepsiyona, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile çok sayıda davetli katıldı.

Bağış, konuşmasında, resepsiyona katılmadan önce Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ile bir anlaşma imzaladığını ifade ederek, "Bu anlaşma töreni sırasında 2015 yılında burada düzenlenecek olan Europalia festivalinin onur konuğunun Türkiye olması kararlaştırıldı. Ama bu anlaşmayı yaparken, başka bir konuda da anlaştık. Brüksel, Avrupa'nın başkenti olmaya devam edecek ama İstanbul da dünya başkenti olacak" diye konuştu.

"Anadolu Ajansı Objektifinden Dünya" fotoğraf sergisine bakıldığında Türkiye'nin topyekün yeni bir hamle içine girdiğinin görüldüğünü belirten Bağış, Türkiye'nin her konuda farklı bir noktaya doğru gittiğini ve ülkede 2023 vizyonuna kenetlenmiş bir milletin olduğunu belirtti.

-"AA, muazzam bir performans sergiliyor"-

Türkiye'nin dünyanın 27'nci en büyük ekonomisiyken, on yılda 16'ncı en büyük ekonomisi haline geldiğini vurgulayan Bağış, şöyle devam etti:

"Kişi başına düşen gelir 10 yılda üç kat arttı. Yol ve otoban miktarı üç katı arttı. Okullar, hastaneler, barajlar aynı şekilde arttı. Bu, topyekün bir seferberliği gerektiriyordu ve bu seferberliği, millet olarak üstlendik ve herkes üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaya başladı.

Herkes Türkiye'nin üzerindeki o toprağı silkeledi ve Türkiye'nin potansiyelini ortaya koydu. İşte o herkese doğal olarak Anadolu Ajansı da katıldı.

Uzun yıllar birlikte Başbakanlıkta mesai arkadaşlığı yapmış olmaktan da onur duyduğum Kemal kardeşim de Anadolu Ajansına yeni bir nefes, yeni bir heyecan getirdi."

Anadolu Ajansı'nın bugün 6 dilde yayın yaptığını dile getiren Bağış, "Dünyanın dört bir yanında çok önemli konuları gündeme getiriyor. Şu fotoğraflara baktığınız zaman Arakan'da yaşanan insanlık dramının, Kahire'de yaşanan şiddetin, Bosna'daki acıların, Somali'deki kıtlığın ve cehaletin dünyaya duyurulmasında Türkiye'nin çok önemli bir rol oynadığını ve Türkiye adına Anadolu Ajansı'nın bunu muazzam bir performansla ortaya koyduğunu görüyoruz" ifadesini kullandı.

Bağış, AA muhabirlerinin bir misyonu gerçekleştirmek adına muazzam bir performans sergilediklerine işaret ederek, "2020'de belki olimpiyatlara ev sahipliği yapamayacağız ama Anadolu Ajansı'nın dünyanın en güçlü haber ajanslarından biri olduğunu kutlayacağız. Ama ben inanıyorum ki 2020'de Anadolu Ajansı, 2024 İstanbul Olimpiyatları'nın hazırlıklarıyla ilgili fotoğrafları ve haberleri geçiyor olacak. Çünkü o hatayı bir kez işleyen olimpiyat komitesi üyelerinin, aynı hatayı ikinci kez işlemeyeceklerine ben inanıyorum" diye konuştu.

-Öztürk: "Büyük değişimin farkını, AA'nın Kürtçe yayınıyla bir kez daha görmüş oluyoruz"-

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk de Brüksel'de, bütün Avrupa operasyonunun yönetileceği merkez ofisinin açılışının yapıldığını belirterek, "Burası Avrupa'nın kalbi ve AB'nin müzakere sürecini yürüttüğü önemli bir merkez" dedi.

AA'nın tarihçesinden ve 100| yıl vizyonundan bahseden Öztürk, "Bu projeyi gerçekleştirmek için kendimize 8 yıllık bir süre koyduk. 100| yaşımıza geldiğimizde AA, dünyanın ilk beş ajansından biri olma iddiasında" ifadesini kullandı.

Öztürk, AA'nın son iki yılda geçirdiği değişimi anlatarak, bu sürede haber sayısının 600'den 1500'e, fotoğraf sayısının 600'den 1200'e, yayın yapılan dil sayısının birden altıya, çalışan sayısının ise 584'ten 1250'ye çıktığını söyledi.

"Hala rakiplerimizi yakalayabilmiş değiliz. Ama 1-2 yıl içerisinde, rakiplerimizin ürettiği toplam materyalin yüzde 50'sini iki yıl içerisinde yakaladık" diyen Kemal Öztürk, üretim açısından AA'nın bugün dünyanın ilk 10 ajansından biri olma başarısını gösterdiğini vurguladı.

AA'nın Amerika, Avrupa, Asya-Kafkasya, Ortadoğu-Afrika ve Pasifik olarak dünyadaki operasyonlarını tasarladığına değinen Öztürk, Ajansın İngilizce, Arapça ve Türkçe olmak üzere, "anadilde yayın" yaptığını aktardı.

"Avrupa'ya sunmak istediğimiz en önemli ürünümüz Ortadoğu haberleridir" diyen Öztürk, Avrupa basınının farklı bir kanaldan haberleri, fotoğrafları ve görüntüleri görmesi gerektiğini ifade etti.

AA'nın Türkiye'nin büyük değişimini gösteren çok önemli bir adım attığına dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti:

"1 Eylül'de Anadolu Ajansı Kürtçe yayına başladı.

Anadolu Ajansı'nın Türkçe servisi, Türk dilinin ve gramatik yapısının gelişmesine 90 yıldır çok önemli katkılar yapmıştır. Şimdi Anadolu Ajansı Kürtçe gramerin ve Kürt edebiyatının gelişmesine katkıda bulunmak için çalışmalar yapıyor. Türkiye'deki Artuklu Üniversitesi ile beraber kendi uzman ekiplerimiz Kürtçe gramerin yazım teknikleri, yazım şekillerini oluşturacak yeni kreatif çalışmalar yapıyor. Bu, bir süre sonra Kürtçe gramer kitabı olarak yine Anadolu Ajansı'ndan yayınlanacaktır. Çok değil, 11 yıl önce, ben gazeteciyken, 'Kürtçe' kelimesinin yasak olduğu, benim annem bir Kürt, annemin Kürtçe konuşamadığı, kendi dilini telaffuz edemediği bir Türkiye'den bahsediyorum. Şimdi büyük değişimin farkını, AA'nın Kürtçe yayınıyla bir kez daha görmüş oluyoruz."

Bu arada, AA Genel Müdürü Öztürk, resepsiyondan önce Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay'ı ziyaret etti. AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Ömer Ekşi'nin de katıldığı Büyükelçilikteki görüşmede Öztürk, ajansın çalışmaları hakkında Olcay'a bilgi verdi. Olcay da AA'nın Brüksel'de ofis açmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kaynak: AA