Almanya'da Hükümet Kurma Arayışları

Almanya'da yapılan genel seçimlerin ardından birinci çıkan Hristiyan Birlik partileri , gelecek hafta Yeşiller Partisi ile hükümet kurma konusunda ön görüşme yapacak.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi ve Yeşiller Partisi'nden yapılan açıklamalarda, CDU ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi ile Yeşiller Partisi arasında hükümet kurmaya yönelik ön görüşmelerin 10 Ekim'de gerçekleştirileceği bildirildi.

Ön görüşmeler için cuma günü seçimlerden ikinci parti çıkan Sosyal Demokrat Parti yöneticileri ile bir araya gelecek birlik partilerinin temsilcileri, hükümet kurmak için iki opsiyonu da açık tutmak istiyor.

Söz konusu ön görüşmelerde koalisyon kurulabilecek bir fırsat olup olmadığı değerlendirildikten sonra, birlik partilerinin hangi parti ile görüşmeleri sürdürebileceklerine karar verilecek.

CDU ve CSU ile SPD arasında yapılacak ön görüşmelerde yüksek gelirliler için vergilerin yükseltilmesi, asgari ücretin belirlenmesi ve federal hükümet ile eyaletlerin mali ilişkileri konusunda tartışmaların yaşanabileceği ifade ediliyor.

Bu arada, Yeşiller Partisi'nden birlik partilerine yönelik yakınlaşma sinyalleri gelmeye başladı.

Genel seçimlerde Yeşiller Partisi'nin başbakan adayı olan Katrin Göring-Eckart, Welt gazetesine yaptığı açıklamada, ön görüşmelere ciddiyetle yaklaştıklarını belirterek, ''Prensip olarak önceden birlik partileri ile yapamayız demiyoruz'' ifadesini kullandı.

Göring-Eckart, görüşmelerde iklim korumasını merkezi bir konu olarak gördüklerini ifade etti.

Yeşiller Partisi Saksonya Eyalet Meclis Grubu Başkanı Antje Hermenau da hükümette sorumluluk almaya çağırdığı partisinin son yıllarda ilerlettiği toplumsal tartışmaları iktidar uygulamasına geçirebileceğini kanıtlaması ve halkta bunu yapamayacağı yönünde şüphe uyandırmaması gerektiğini söyledi.

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi Başkanı Horst Seehofer de Yeşiller Partisi ile koalisyon kurulması konusunda ciddi görüşmeler yapılacağını belirterek, ''İstikrarlı bir hükümet için ciddi görüşmeler yapmak lazım'' dedi.

Seehofer, ancak CSU'nun önceliğinin SPD ile koalisyon kurmak olduğunu yineledi.

CSU Genel Sekreteri Alexander Dobrindt de SPD'ye, sorumluluk alması ve hükümet kurmaya açık olması çağrısında bulundu.

Dobrindt, SPD'nin kaybettiği seçimlerden sonra hükümet kurmaya karşı bir tutum sergilememesi gerektiğini kaydetti.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, muhtemel koalisyon görüşmeleri konusunda fikirlerini almak için parti liderlerini ayrı ayrı kabul ediyor.

Başbakan ve CDU Genel Başkanı Angela Merkel'i pazartesi günü kabul eden Gauck, dün SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, bugün de Yeşiller Partisi'nin eşbaşkanları Claudia Roth ve Cem Özdemir ile görüştü. Görüşmelerin ardından bir açıklama yapılmadı.

Gauck'un, yarın CSU Genel Başkanı Horst Seehofer, cuma günü ise Sol Parti liderleriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Birlik partileri genel seçimlerde yüzde 41,5 oranında oy alarak birinci parti çıkmış ancak tek başına hükümeti kurabilecek çoğunluğa ulaşamadı.

Şimdiye kadar hükümet ortağı olan Hür Demokrat Parti'nin yüzde 5'lik seçim barajına takılarak Meclis dışı kalması birlik partilerini hükümet kurmak için yeni bir partner bulmaya sevk etti.

Zorlu geçeceği belirtilen hükümet kurma çalışmalarının görüşmelerin aralık veya ocak ayına kadar süreceği tahmin ediliyor.

Kaynak: AA