Afetlerde Akredite Kuruluşlar Çalışacak

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı , 2016 sonuna kadar sivil toplum ve özel sektör kuruluşlarına yönelik akreditasyon sistemi kuracak.

AFAD'ın 2013-2017 Stratejik Planı'na göre, risk azaltma faaliyetlerinin daha etkin yürütülmesi, yerinden yönetimin güçlendirilmesi ve risk azaltma faaliyetlerinin standart şekilde ülke geneline yaygınlaştırılmasıyla mümkün olacak.

Bu kapsamda, bütünleşik afet tehlike haritalarının hazırlanması, risk yönetimi esaslarının belirlenmesi, deprem bölgeleri haritasının ve Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmeliğin güncellenmesi gibi çalışmalarla risk azaltma faaliyetlerinde standartlaşma sağlanacak. Standartlaşma çalışmaları, 2015 yılı sonuna kadar tamamlanacak.

Risk analizinin ülke genelinde aynı etkinlikte yapılabilmesi amacıyla standartlar belirlenecek, eğitimler yapılacak ve kılavuzlar hazırlanacak.

Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, Doğal Afet Sigortaları Kurumu uygulamaları ile Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik hükümlerine uyumlu hale getirilecek.

-Afette aktif görev alacaklar belirlenecek

Ülke genelinde afet yönetimi sürecinde görev alacakların belirlenen standartları sağladığının tespiti amacıyla akreditasyon sistemi kurulacak.

Afet ve acil durumlarda aktif görev almak isteyen sivil toplum kuruluşları, 2016 sonuna kadar tespit edilecek ve akreditasyon çalışmaları yürütülecek. Bu çerçevede yasal mevzuat oluşturulacak ve otomasyon sistemine geçilerek, ortak eğitim ve tatbikatlar yapılacak.

Kaynak: AA