Appathurai Açıklaması

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in Orta Asya Özel Temsilcisi James Appathurai, ittifakın Rusya ve Ermenistan arasındaki stratejik ortaklığını anlayışla karşıladığını söyledi.


Ermenistan'a resmi çalışma ziyareti düzenleyen Appathurai bugün ilk olarak Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ve Ermenistan Meclis Başkanı Hovik Abramyan ile bir araya geldi. Ziyaretinin sonunda bir değerlendirme toplantısı düzenleyen Appathurai, NATO'nun, Rusya ve Ermenistan arasındaki stratejik ortaklığın öneminin farkında olduğunu kaydetti.

"Kimse bunun doğruluğunu şüphe duymuyor" diyen Appathurai, "Bunlar Ermenistan vereceği bağımsız kararlardır. Bu bağlamda bizler de Ermenistan'ın dengeli bir dış politika icra ettiğini çok iyi anlıyoruz. Herhangi bir şekilde zorlama olmaksızın, Ermenistan'la işbirliğine kapılarımız açık" dedi.

Appathurai bununla birlikte, NATO-Ermenistan işbirliğinin de çok büyük önem taşıdığını vurguladı. Kanadalı eski NATO sözcüsü ayrıca, mevcut işbirliğinin derinleştirilmesi ve güçlendirilmesinin her iki tarafın da yararına olduğunu ifade etti.

NATO'nun Erivan'daki ofisinde gazetecilere konuşan Appathurai, "NATO'nun kapısı açık. Gelecekte Avrupa entegrasyonu ve reformlar gibi konulurda Ermenistan'a yardımcı olmaya hazırız ve işbirliğine açığız" dedi.

Appathurai ayrıca, Ermenistan'ın NATO öncülüğündeki barış koruma operasyonlarına katılımını övgüyle karşıladıklarını, bunun Ermeni askerlerinin yeterliliğini kanıtladığını ifade etti.

Kaynak: İHA