Orman İşletmesine 'Kadın Eli' Değdi

Amasya'nın Taşova ilçesindeki Borabay Orman İşletmesine şef olarak 1 yıl önce atanan Jülide Saday, daha çok "erkek mesleği" olarak görülen ormancılığın zorluklarına aldırmadan görevini yürütüyor


Ailesinde hiç "ormancı" olmamasına karşın orman ve tabiat sevgisinin kendisini mesleğine yönelttiğini anlatan 27 yaşındaki Saday, AA muhabirine, geçen yıl başladığı görevinde önce doğa koşulları, ardından personelin çoğunluğunun erkeklerden oluşması nedeniyle zorlandığını ancak bu duruma kısa süre sonra alıştığını belirtti.

Orman teşkilatının aile gibi hareket ettiğini, bu nedenle mesleğine kolay uyum sağladığını belirten Saday, kadın ve diğer çalışan personele göre küçük yaşta olmanın otoriteyi sağlamak konusunda kolay olmadığını ancak bunu başardığını anlattı.

Teşkilatın "biraz askeri düzen" ile yürüdüğünü, bu nedenle bir kadından emir alma konusunda personelin önce zorlandığını dile getiren Saday, daha sonra personelin buna da alıştığını söyledi.

- Ormanda görenler şaşırıyor

Kendisini Orman İşletme Şefi olarak görenlerin şaşırdığını anlatan Saday, çok komik tepkiler aldığını, birçok yerde "yenge" olarak anıldığını ifade etti.

Bir anısını paylaşan Saday, şunları anlattı:

"İşletmeye gelen yaşlı bir vatandaş, şef ile görüşmek istemesi üzerine yanıma getirildi ancak şef olduğumu yaşlı amcaya inandıramadım. Amca dilekçe verecekmiş. 'Ben dilekçeyi şefe vereceğim' diye tutturdu. 'Ben şefim' diyorum. 'Ya beni kandırma Allah'ını seversen beni şefe götürün' diyor. En son amcayı ikna edemeyince, 'tamam ben şefe vereceğim' deyip dilekçeyi aldım. 'Ben çocuk muyum, beni niye kandırıyorsunuz, bayandan şef mi olurmuş' dedi ve gitti."

Ormanda yaşayan canlılarla iyi anlaştığını ancak bazen yırtıcı hayvanlardan korktuğunu belirten Saday, ormanda yaşayan hayvanlardan bir zarar görmediğini ifade ederek, "Biz onlara bulaşmayınca onlar da bize bulaşmıyorlar açıkçası. Onlar kendi hayatlarına devam ediyorlar, biz ürküttüğümüz zaman üstümüze geliyorlar. Bizim de amacımız onlara yaşam alanları oluşturmak, ürkütmek değil" diye konuştu.

- "Her fidan bir çocuk gibi..."

Yaptıkları çalışmaları doğaya en az zarar verecek şekilde gerçekleştirdiklerini dile getiren Saday, şöyle devam etti:

"Doğadaki her fidan bir çocuk gibi, o fidanlara zarar gelmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Fidanlar büyüyünce bu sefer 'çocuklar büyüyünce dertleri de büyür' derler ya onun gibi dertleri de büyüyor. Aralarından seçim yapmak zorunda kalıyoruz birinin yanında kalmak için. Yani bir aile ve çocuk gözüyle bakınca her şey halloluyor. Çiçeklerle konuşunca da büyürler, daha güzel büyürler, daha güzel açarlar. Ormanlarla konuşunca da öyle. Bize tepki veriyorlar, bizimle konuşuyorlar aslında ama dilinden anlamak gerekiyor sadece."

- "Bayan şeflerin sayısının artması orman varlığını etkileyecek"

Türkiye'de kadınların mesleğe çok az ilgi gösterdiğini ifade eden Saday, "Ormanda bayan şeflerin sayısının artmasının orman varlığını etkileyeceğini düşünüyorum. Çünkü erkekten daha hassas düşünüyoruz. Bir çocuğa erkeklerden daha çok şefkat gösteriyoruz. Dolayısıyla bir fidana da öyle. Bir fidan demek geleceğin ormanı demek" dedi.

Bekar olan Jülide Saday, mesleği gereği genelde spor kıyafetler giydiğini anlatarak, "En çok topuklu ayakkabı ve etek giymeyi özlüyorum. Dağ tepe demeden her yere çıkıyoruz. Tabi buralara çıkmak topuklu ayakkabı ile mümkün olmadığı için mecburen spor ayakkabılarla bütün yılı geçiriyoruz. Teknik eleman olduğumuz için resmi kıyafet zorunluluğumuz yok. Rahatlık açısından da spor kıyafetleri, kot pantolonları daha çok tercih ediyoruz" diye konuştu.

Borabay Orman İşletme Şefliğine bağlı 25 bin hektarlık ormanlık alanın sorumluluğunu taşıdığını ifade eden Saday, 2 orman muhafaza mumuru, bir katip ve bir şoför ile çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı.

Yaz aylarında daha çok arazide çalıştıklarını, kışın ise eğitim çalışmalarına ağırlık verildiğini belirten Saday, ihtiyaç olduğunda orman yangınlarına müdahale edebildiklerini ancak daha çok sevk ve idare konusunda görev aldığını belirtti.

- Personel memnun

Orman Muhafaza Memuru Mehmet Arslan ise ilk kez kadın şef ile çalıştığını ifade ederek, şefleri ile uyumlu bir şekilde görev yaptıklarını söyledi.

Önce şaşırdıklarını ancak daha sonra alıştıklarını anlatan Arslan, şeflerinin bir kadın olmasına rağmen bugüne kadar erkeklerin yaptığı ormandaki çalışmaları zorlanmadan yerine getirdiğini kaydetti.

Kaynak: AA