Dünya Gıda Günü Kutlaması

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde 16 Ekim “Dünya Gıda Günü” her yıl ülkemizde değişik temalar ile kutlanmakta.


Dünya Gıda Gününün bu yılki teması “Beslenme ve Gıda Güvencesi İçin Sürdürülebilir Gıda Sistemleri” olarak belirlendi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Düzce İl Müdürü Harun Veziroğlu, “İnsan sağlığı, sürdürülebilir gıda sistemlerine bağlıdır. Yetersiz beslenmenin topluma maliyeti çok yüksektir. Dünyada 5 yaş altında 165 milyon çocuk yetersiz beslenme nedeni ile zihinsel ve bedensel yönden yeterli gelişemediğinden insani potansiyellerine hiçbir zaman erişemeyeceklerdir. Ayrıca dünyada 2 milyar insan yeterli ve dengeli beslenememekte yaklaşık 1,4 milyar insan ise aşırı kilolu olup, kalp ve şeker hastalıkları ile mücadele etmektedir. Yetersiz beslenmenin ekonomide iş ve verim kaybı ile sağlık giderleri; kişi başına 500, dünyada ise toplam 3,5 trilyon dolardır. Yetersiz beslenmenin kaldırılması için sürdürülebilir gıda sistemlerine yapılacak yıllık 1.2 milyar dolarlık yatırım; 15,3 milyar dolar gelir artışı sağlamaktadır. Yeterli ve dengeli güvenilir gıdaya erişim için gıda güvencesi en temel insan hakkıdır. Gıda güvencesi, tarımsal üretime, oda doğal kaynaklara bağlıdır. Tarımsal üretim; kirlilikten korunmuş ve bozulmamış çevre ve topraklarda, kaliteli tohum, uygun teknikler kullanılarak karlı ve sürdürülebilir çiftçilik faaliyetleri ile mümkündür. Zirai, hayvani ve su ürünleri üretimi arttırılarak sürdürülmelidir. Bu hammaddelerden besin değeri yüksek Çiftlikten sofraya güvenilir gıdalar üretilmelidir. Tarım ve gıda üretiminde yeni sistemler oluşturulmalı, haşere mücadelesi, işleme, depolama, bozulma vb kayıplar asgariye indirilmelidir. Artan Dünya nüfusunu yeterli ve dengeli besleyebilmek için devletlerin, ilgili kurum ve kuruluşlar ile örgütlerin gıda güvencesi politikaları geliştirmesi ve entegresi sağlıklı nesiller ve bireyler için en öncelikli konu olarak ele alınmalıdır” dedi.

Harun Kabaoğlu “Toplumda, yeterli ve dengeli beslenme, gıda güvencesi ve güvenilirliği ile ilgili bilincin arttırılmasına yönelik ilimizde de, okullarda eğitimler verilecek olup, kurban bayramına denk gelen 16 Ekim Dünya Gıda Gününü kutluyor, herkesin kurban bayramını tebrik ediyorum’’ dedi.

Kaynak: İHA