Diyarbakır'da Toplu Taşımada Şoförlerin Kravat Takma Zorunluluğu Kalktı

Diyarbakır'da şehiriçi ulaşımı sağlayan minibüs ve halk otobüs şoförlerine getirilen kravat takma genelgesi sürücülerin itirazı üzerine 'Kravat takmak isteğe bağlıdır' şeklinde değiştirildi.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı'nın şehir içi toplu taşıma hizmeti yapan 100 halk otobüsü ve 376 minibüs için ağustos ayında hazırladığı yönetmelik kılık-kıyafet nedeniyle krize neden oldu. Yönetmelik şoförlere takım elbise, kravat ve günlük tıraş zorunluluğu getirdi. Şoförler, 2001 yılındaki uygulamada gazetelerin 'kırovat' şeklinde haber yaptığı ve kravat uygulamasının zor olacağını belirtip itirazda bulundu.

Bunun üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kravat sorununu çıkaran yönetmeliğin değiştirilmesi için belediye meclisine gönderdi. Belediye meclisi sürücülerin itirazını değerlendirerek, zorunlu olan kravat yönetmeliğini 'Kravat takmak isteğe bağlıdır' şeklinde değiştirdi.

Buna göre özel toplu taşıma araçlarında görevlendirilecek personel, kış sezonunu kapsayan 1 Eylül ile 30 Nisan arasında; lacivert veya gri takım elbise, beyaz veya açık mavi gömlek, lacivert giyecek. Ancak kirli sakal yasaklandığı için günlük traş olmaları zorunlu.

Şoförlere yaptırım gerektiren diğer hal ve davranışlar ise şöyle:

"Sürücü ayakkabılarının arkası basık araba kullanamayacak. Direksiyonda sigara kullanması ve meşrubat alması yasak. Kapasite harici fazla yolcu alamayacak. Yüksek tonda müzik çalınmayacak. Sürücü yolcular ile kavga ve tartışma içinde olmayacak. Mevsim şartlarına göre klima çalıştıracak. Araç içine sürekli güzel kokular serpiştirecek. Hayvan ve yük taşınmayacak ve Şoförlerin resmi kayıtları belediye tarafından tutulacak."

Kaynak: AA