Erbaa'da Biyogaz Üretimi

Erbaa ilçesinde kurulan Yeşilırmak Belediyeleri Katı Atık Yönetim Birliği, Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi'nde biyogaz üretimi başladı.


İlçe merkezine 5 metre uzaklıkta, 2 milyon 500 bin lira maliyetle kurulan tesiste, Erbaa, Reşadiye, Niksar, Başçiftlik, Taşova ve bu ilçelere bağlı beldelerden gelen çöpler toplanarak, günlük 100 ton çöp bertaraf ve düzenli depolanıyor.

Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Erbaa Belediyesi öncülüğünde kurulan ve 2012 yılı 5 Haziran Dünya Çevre günü açılışını yaptıkları tesiste bugün itibariyle biyogaz üretimine başladığını söyledi.

Tesiste bulunan sekiz üniteden gaz aldıklarını ifade eden Yenihan, "Katı katık tesisimizde üretilecek olan bu gazdan, enerjiden elde edilecek elektrikle ilgili tesisi kuracak enerji firması bir İsviçreli, bir Alman uzmanla geldi. Burayı incelediler. Burada 0,5 megavat kapasiteli enerji santrali kurulması mümkün olabilecek, onu tespit ettiler. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ilk başlangıç 4,5 megavatla başladığını düşünecek olursak bizim tesisimizde 0,5 megavatla bir enerji santralinin kurulması bizim için çok önemli" dedi.

Şu anda üretilen gazı atmosfer verdiklerini belirten Yenihan, firma tesisi realize ettiğinde belediyeye ve birliğe 50 bin lira para gireceğini kaydetti.

Yenihan, tesisin ilçe merkezi ve sanayi sitesine yakın olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Küçük sanayi sitesininde ısıtılmasını bir ön proje olarak çalışmasını yapıyoruz. İnşallah buradan ürettiğimiz enerjiyle onu da protokole bağlıyoruz. Burada doğal suyumuzda var. O suyu ısıtırak küçük sanayi sitesini de ısıtmayı planlıyoruz. Bunu gerçekleştirirsek eğer Erbaa küçük sanayi esnafı akşama kadar çalışıp eli ayağı yağ pas içinde evine gitmeyecek inşallah. Duşunu alacak ve soğuk havalarda da üşümeden dükkanını işletecek, sıcacık bir ortamda ekmek parasını kazanacak. Eskiden çöpten nefret ederdik, ama şimdi çöpü çok seviyoruz. Çöpün zayi olmaması için bütün arkadaşlarımız canla başla çalışıyor. Kıyıya köşeye bu sayede çöp attırmıyor, kirlilik oluşturmuyoruz. Kurduğumuz bu tesiste enerji üreterek Erbaa'mızın ne kadar ilerde olduğunu bir kez daha göstermiş olduk. Hem şehrimizi temizliyor, hem de topladığımız çöpleri ilçemiz ve ülke ekonomisine kazandırıyoruz."

Kaynak: AA