Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış Bodrum'da Açıklaması

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Demokratikleşme Paketi ile ilgili Türkiye dışından gelen tepkilerin hemen hemen hepsinin olumlu olduğunu ifade ederek, "Paketin bir an evvel hayata geçirileceğiyle ilgili emareler, Türkiye'nin bu konudaki kararlılığını göstermiştir. Bu da Cumhuriyet tarihinin en reformcu, en kararlı, demokratik standartları yükseltmek konusundaki en azimli hükümetinin, AB standartlarını yakalama konusundaki kararlılığını da bir yerden teyit etmiştir" dedi.


Başmüzakereci Bağış, Bodrum'da Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen 9. Yuvarlak Masa Toplantısı'na katıldı.

Yalı beldesindeki Kempinski Otel'de düzenlenen toplantıya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ile yabancı temsilcilerin olduğu ekonomi ve politika dünyasından isimler katıldı.

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından Bakan Bağış, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Toplantıda Türkiye'nin AB müzakere sürecinin de tartışıldığını ifade eden Bağış, toplantıda AB'nin Türkiye'nin önüne çıkardığı engellerin Türk kamuoyundaki olumsuz etkilerini vurgulama imkanı bulduklarını anlattı. İslamofobi gibi sorunların Türkiye'deki yansımalarını, Türkiye'nin AB'ye olası katkılarını da toplantıda ele aldıklarını belirten Bağış, "Özellikle Türkiye'nin yük olmaya değil yük almaya geldiğini, Türkiye'nin üyeliğinin Avrupa pastasını büyüteceğini, dolayısıyla her ülkeye düşen dilimin de büyüyeceğini vurgulamaya çalıştık. Enteresan ve yeni fikirlerin oluşmasına fırsat verecek bir toplandı oldu" dedi.

- "Demokratikleşme paketi ile ilgili bütün tepkiler olumlu"

Bakan Bağış, Demokratikleşme Paketi ile ilgili Türkiye dışından gelen tepkilerin hemen hemen hepsinin olumlu olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Paketle ilgili olarak Türkiye'nin yaptığı açıklamadan sonra bir an evvel adımların atılmaya başlanmış olması, bazı yönetmeliklerin hemen çıkmış olması, paketin bir an evvel hayata geçirileceğiyle ilgili emareler, Türkiye'nin bu konudaki kararlılığını göstermiştir. Bu da Cumhuriyet tarihinin en reformcu, en kararlı, demokratik standartları yükseltmek konusundaki en azimli hükümetinin, AB standartlarını yakalama konusundaki kararlılığını da bir yerden teyit etmiştir. Bu yüzden gelen tepkiler de olumlu. Böyle bir dönemde özellikle ilerleme raporunun yayınlanmasından evvel böyle bir raporun çıkmış olmasının, ilerleme raporunda da AB üyesinin de komisyonda Türkiye'ye bakışında çok pozitif katkıları olacağı net şekilde görülmektedir. Hayırlısı olsun."

Türkiye'den daha fazla adım atmasını bekleyenlerin, bugüne kadar atılan adımların ne kadar anlamlı olduğunu anlaması gerektiğini vurgulayan Bağış, "Türkiye'nin attığı demokratikleşme adımlarının, kendi bölgelerimiz için de bulaşıcı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

- "Allah Türkiye'nin başına çorap örmek isteyenlere de fırsat vermesin"

Türkiye'nin uzun zamandır şehit vermediğini de hatırlatan Bağış, şunları söyledi:

"Çok şükür artık Türkiye'de iç huzurumuz adına önemli bir süreci yaşıyoruz. Allah huzurumuzu bozmasın, Allah Türkiye'nin başına çorap örmek isteyenlere de fırsat vermesin. Terör belasını tamamen devre dışı bırakmış bir ülkede, daha atılabilecek birçok adımlar olabilir. Bu sadece Kürt vatandaşlarımız için değil. Türkiye'de beklentisi olan kesim sadece Kürt kardeşlerimiz de değildir. Bu ülkenin Alevi vatandaşlarının beklentileri vardır, bu ülkenin kadınlarının beklentileri vardır, işçilerin bir takım beklentileri vardır, Sünni vatandaşlarının da beklentileri vardır, farklı inançlara mensup vatandaşlarının da daha fazla beklentileri vardır. Bu adımları atmak için de irademiz güçlüdür. Ama bu konularda herkesin kendi sorumluluğunun bilinci içinde hareket etmesi gerekir. Sonuçta bir tek Türkiye var. Hep birlikte bu Türkiye'nin kalkınması için çalışırsak bundan hepimiz kazançlı çıkarız."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ise toplantıda sadece AB değil, genel olarak dış politikanın konuşulduğunu söyledi.

Toplantıda küresel ekonomi, ekonomi ve demokrasinin birbirleriyle olan ilişkilerini de ele aldıklarını anlatan Oran, "Özellikle özgürlükler ve demokrasi, Gezi olayları, Suriye olayları, Türkiye'nin dış politikası... Sadece bir AB toplantısı olmadı. Genel hatlarıyla Türkiye'nin, bölgenin geniş perspektifli bir değerlendirilmesi yapıldı" dedi.

Kaynak: AA