Araban'da Yerfıstığı Hasadı

Araban Ovasında, 400 dekarlık alanda alternatif ürün olarak ilk defa ekilen yerfıstığının hasadına başlandı.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Zeynel Güneş, gazetecilere yaptığı açıklamada, yerfıstığında yüksek rekolte beklediklerini söyledi.

lçeye bağlı merkez, Karababa ve Karacaören köylerinde 400 dekarlık alanda yerfıstığı yetiştiriciliği yapıldığını belirten Güneş, şunları kaydetti: "Yetiştirme aşamalarında müdürlüğümüzde görevli ziraat mühendislerimiz tarafından gerekli kontrolleri yapılarak yetiştirilen yerfıstığının yeni dönem hasadına başlandı. Geçtiğimiz yıl alternatif ürün olarak deneme ekimi yapılmıştı. Dönüme 450 kilogram verim alınan yerfıstığının, 2013 yılında da hasat sırasında yapılan kontrollerinde de çok kaliteli ve danelerin aynı standartlarda iri olduğu gözlenmiştir. Hasattan ortalama dönüme 500 kilogram civarında verim beklenen yerfıstığının önümüzdeki yıllarda ekim alanının daha çok artacağı tahmin edilmektedir."

Güneş, yerfıstığının yaprak ve saplarının hayvan yemi olarak da tercih edildiğini, çiftçilerin hem üründen hem de artıklardan gelir elde etmiş olacağını sözlerine ekledi.

Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan da çiftçilerin çeşit zenginliği kazandığını ifade etti.

Yerfıstığı üretimi yapan Ercüment Dai ise geçtiğimiz yıl 40 dönümlük arazide ilk kez ilçede yer fıstığı ekimi yaptığını, bu yıl bu oranı 130 dönüme çıkartarak dönüm başına 500 kilogram ürün almayı beklediğini kaydetti.

Dai, çiftçilere önümüzdeki yıllarda yerfısıtğı üretimine yönelmesini tavsiye etti.

Kaynak: AA