Mudanya Mütarekesinin İmzalanmasının 91'inci Yılı

Mudanya Mütarekesinin imzalanmasının 91'inci yılı dolayısıyla ilçede tören yapıldı.


Mütareke Müze Evi'ndeki onarım çalışmaları nedeniyle Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Kaymakam Orhan Çiftçi, mütarekenin, Türkiye Cumhuriyeti'ni tüm dünyaya kabul ettiren ilk antlaşma olduğunu söyledi.

Çiftçi, bu antlaşmaya ev sahipliği yapan Mudanya ve Mudanyalıların, haklı bir gurur yaşadığını anlattı.

Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk de Türk bayrağının, dünya var oldukça bu topraklarda dalgalanmaya devam edeceğini dile getirdi.

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ise mütareke görüşmelerinin, 3-11 Ekim 1922'de gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Kurtuluş Savaşının sadece cephede değil, basın ve diplomatik kanallarla dünya kamuoyuna karşı kazanılmış çok yönlü bir hareket olduğuna dikkati çeken Oğuzoğlu, 11 Ekim 1922'de Mudanya'da imzalanan mütarekenin sıradan bir olay gibi göründüğünü ancak bunu hazırlayan işgal süreci göz önüne alındığında "parçalanmaya ve işgale dur" anlamına geldiğini belirtti.

Tören, Mütareke İlkokulu öğrencileri tarafından şiirler okunması ve Güzelyalı Kültür Yaşatma Derneği Halk Oyunları Ekibinin gösterisiyle sona erdi.

Kaynak: AA