Kurban Bayramına Doğru

Kırklareli Müftüsü İsmail Bayrak, kurban edilecek koyun ve keçinin 1, sığırın ise 2 yaşını doldurmuş olması gerektiğini bildirdi.


Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekonomik durumu iyi olan vatandaşların kurban kesmelerinin farz olduğunu söyledi.

Kurban kesmenin önemli bir ibadet olduğunu belirten Bayrak, "Ekonomik durumu iyi olan her vatandaşın kurban kesmesi gerekir. Kurbanı mümkünse vatandaşlar kendileri kesmeli. Kendileri kesemiyor ise vekalet vererek kestirebilirler. Kurban kesildikten sonra mevcut imkanlar elverişliyse şükür namazı kılınması son derece uygundur" diye konuştu.

Kesilen kurbanları kavurma yapılıp stoklanmak yerine, yoksullara dağıtılması gerektiğini anlatan Bayrak, şunları kaydetti:

"Kurban sosyal yönü olan ibadet tarzıdır. Kurbanın en doğru dağıtımı, kurban etini 3'e bölerek, 1 bölümünü fakirlere, 1 bölümünü komşulara ve bayramlaşmak amacıyla ziyarette bulunanlara, diğer bir kısmını da kendilerine ayırmalılar. Kurban edilecek koyun ve keçinin 1, sığırın ise 2 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Kurban kesecek kişiler hayvanlara kesileceğini hissettirmeden, severek kesilecek yere götürmelidir.

Kurbanı kıbleye doğru yatırarak keserken besmele ve tekbirler getirmeliyiz. Kurbanı keserken hayvana eziyet edilmemelidir. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise kurbanın nefes ve yemek borusu ile 4 ana damarı kesmek gerekiyor."

Kaynak: AA