Cizre'deki Olaylar

Şırnak Valisi Hasan İpek, Cizre ilçesindeki olaylarla ilgili "Bu olaylar bitse 2 yıl içerisinde Cizre Türkiye'nin ilçe bazında hem ekonomik hem de sosyal anlamda ileri ilçelerinden gelebilecek durumda" dedi.


Vali İpek, Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nda Anadolu Jet'in Ankara-Şırnak seferini başlatması dolayısıyla düzenlenen programdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede 3 gün süren olayları anlamakta güçlük çektiğini ifade ederek, bunun çözüm süreciyle bağdaşmadığını söyledi.

Şırnak üzerinde problem çıkarmak isteyen bir yapı olduğunu kaydeden İpek, "3 gündür Cizre ilçemizde olaylar oldu. İşin doğrusu demokratikleşme paketinden sonra böyle olayların olmasını anlamakta güçlük çekiyoruz. Ayrıca maalesef Cizre'de çözüm süreci ile hiç bağdaşamayan görüntüler yaşandı. Bu anlamda hala Şırnak üzerinde ciddi problem çıkarmak isteyen bir yapı var. Bu yapının çözülmesini bekliyoruz" şeklinde belirtti.

Şırnak ve Cizre halkının Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi çözüm sürecinin nimetlerinden faydalanmak istiğini kaydeden İpek, şunları söyledi:

"Bu anlamda bizler de bunu bekliyoruz. Ciddi tedbirler aldık. Belki çok büyük eylemler planlanmıştı. Ucuz altlattık diyebiliriz. Dün vatandaşın pazar yerini yakıyorlar. Bunun hak savunuculuğu ile alakası yok. İlk Kürtçe okul Şırnak'ta açılacak. Bunun müracaatı başladı.

Bu olaylara Şırnak halkı pek destek vermedi. Ama militarize olmuş bazı gruplar, son 3 gündür özelikle Cizre'yi karıştırmaya çalıştılar. İnşallah bu olaylar tekrar etmez diye düşünüyoruz."

"Cizre ekonomik olarak potansiyeli olan bir yer. Cizre tarihi geçmişi olarak çok ciddi potansiyeli olan bir yer. Olay çıkarmanın anlam vermek doğru değil. Çünkü bu olaylar bitse 2 yıl içerisinde Cizre Türkiye'nin ilçe bazında hem ekonomik hem de sosyal anlamda ileri ilçelerinden biri gelebilecek durumda" diyen İpek, Şırnak'ın rahat bir nefes almasını istediklerini bildirdi.

Vali İpek, Cizre'de eylemlerin ikinci gününde polisin operasyonlar düzenlediğini kaydederek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Eylemin ikinci gününde 700 molotofkokteyli, 100 civarinda el yapımı bomba ele geçirildi. Ama aynı gece de polise ve halka 400 molotofkokteyli atıldı. Yine aynı gece 115 el yapımı bomba atıldı. Sonuçta caddeyi kapatmak istediler, yol kesip kimlik sormak istediler, ama başarılı olamadılar. Ama mücadele devam etti ama eylem dün akşam itibari ile kepenk kapatma sona erdi. İnşallah bir daha bir eylem olmaz diye düşünüyorum. Cizrelilerin kendi mahallesine sahip çıkmasını bekliyorum. Bu kadar yer yakıldı yıkıldı. Eylem çıkaranlara karşı mutlaka hesap sorulacaktır."

Kaynak: AA