Televizyonda Gördü, Mantar Üretimine Başladı

Atakum ilçesinde yaşayan ev kadını Gülseren Sekme, bir televizyon programında gördüğü mantar yetiştiriciliğinden etkilenerek, evinin bahçesinde kayın mantarı yetiştirerek ekonomik kazanç sağlıyor.

Sekme, AA muhabirine yaptığı açıklamada, izlediği bir televizyon programında insan sağlığına birçok faydası olduğu, düşük yağ oranı ile diyet ürünü olarak yemeklerde kullanıldığı anlatılan kayın mantarı yetiştiriciliğinden etkilenerek kendisinin de bu mantar türünü üretmeye başladığını söyledi.

Evinde boş oturmaktan sıkıldığını ve hep kendi işini kurmak istediğini belirten Sekme, "Bu programdan sonra eşimle konuştum. Evimin bahçesinde yetiştirmek istediğimi söyledim. Eşim de destekleyince mantar yetiştiriciliği hakkında bilgi alarak üretime başladım" dedi.

Evinin bahçesine 900 adet kayın kütüğü getirerek mantar yetiştirmeye başladığını anlatan Sekme, "Kütüklerde kayın mantarı yetiştirmeye başladım. İlk zamanlarda biraz zorlandım ancak bir yıl önce başladığım üretim çalışmalarında başarı sağladım. Her hafta düzenli olarak mantar toplayarak satıyorum. Evde boş oturmaktan kurtuldum. Ekonomik kazanç elde etmeye başladım, bu nedenle çok mutluyum" diye konuştu.

-''Pazar sorunu yok''

Tamamen kendi imkanlarıyla yetiştirmeye başladığı kayın mantarının organik olduğunu, pazarlamasını da kendisinin yaptığını ifade eden Sekme, şunları kaydetti:

"Kayın mantarı, son yıllarda ülkemizde ve dünyada çokça tercih edilen bir mantar türü. Et ve baklagillerle eş değer oranda protein içermekte. Kayın mantarı, yağ oranının düşük olması nedeniyle diyet ürünü olarak birçok yemek çeşidinde de kullanılmakta. Her hafta ortalama 100 ile 150 kilogram arasında değişen miktarda mantar topluyorum. Mantarın kilogramını 8 ile 10 lira arasında satıyorum. Seri üretim yapamadığım için talebi karşılayamıyorum. Sadece özel siparişleri karşılayabiliyorum."

Gülseren Sekme, isteyen ev kadınlarına, kendi işlerini kurmaları için kayın mantarı yetiştiriciliği konusunda destek olabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA