Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı

Meme kanserine erken evrede tanı konmasının, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırdığı bildirildi.

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğünden, "meme kanseri bilinçlendirme ayı" dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, meme kanserinin, gerek gelişmiş, gerekse gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen kadın kanseri olduğu ifade etti.

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisinin, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesi olduğunun anlatıldığı açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak meme derisinde içeri doğru çökme, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması, içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.Kadınlarda birinci sırada görülen meme kanserinden korunmada erken teşhis çok önemli bir yer tutar. Yapılan çalışmalar iyi organize edilmiş mamografiyle tarama programlarının meme kanserinden ölümleri yüzde 30 oranında azalttığını göstermiştir. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilgilendirilmesidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır."

Kaynak: AA