Makine Üreticileri Kocaeli’de Buluştu

Kocaeli’de, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri ve Makine İhracatçıları Birliği’nin birlikte düzenledikleri Makine Sektör Toplantısı’nda sektörün sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.

Makine Üreticileri Kocaeli’de Buluştu
Kocaeli’nin Başiskele İlçesinde bir otelde düzenlenen Makine Sektör Toplantısı’na, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Eximbank Pazarlama ve Ürün Geliştirme Müdürü Metin Çelik, TÜBİTAK Bilimsel Programlar Başuzmanı Taylan Mete Aksoy, KOSGEB Kocaeli Hizmet Müdürü Ertuğrul Çetinkaya, Halkbank KOBİ Pazarlama Bölüm Müdür Tuba Tunç Yeter ve makine üreticilerinden temsilciler katıldı.

Toplantıda makine sektöründe üretim ve pazarlamada yaşanan aksaklıklar tartışılırken, üretimi geliştirmek için çözüm önerileri sunuldu.

Makine Sektör Toplantısı’nda açılış konuşmasını yapan Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, sektörün büyümesi için sektör ve paydaşlarının komple bir planlamaya girmesinin şart olduğunu dile getirdi. Dalgakıran, Uzak Doğu pazarındaki ucuz işçilikle mücadele edemememiz ve sanayimizin yüksek katma değerli ürün üretip ihraç eder duruma gelemediği için ithalat ve ihracat oranlarında ciddi bir farkın olduğunu gördüklerini söyledi.

Bizi bu durumdan alıp daha yüksek katma değerli üretim yapabilir hale gelmemizi sağlayacak sektörlerin başında makine endüstrisinin geldiğini anlatan Dalgakıran, şunları söyledi: "2023 planlamasında 100 milyar dolar ihracat hedefi koyulan bir sektörüz. Buraya nasıl gideceğiz ne şekilde gideceğiz, siyasetçisiyle, üreticisiyle, ticaretçisiyle komple bir değişime ve planlamaya ihtiyacımız var. Birbirimizle aynı ürünleri yaparak bunları pazarlamaya çalışarak sektörü geliştiremeyiz. Biran önce bir araya gelmeli ve sağlıklı bir strateji belirlemeliyiz.”
Dünya makine üretiminin yüzde 51'inin Uzak Doğu'da gerçekleştiğini belirten Dalgakıran, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz bu pazara makine satamıyoruz. Bunun en önemli sebeplerinden birisi haksız rekabet olarak değerlendirebileceğimiz eğer siz Çin'e ve Hindistan'a makine satmak isterseniz yüzde 30'a kadar varan gümrüklerle karşılaşıyorsunuz. Ama Çin ve Hindistan'da yüzde 3 gümrükle makineler girebiliyor. Bu çok büyük bir adaletsizlik. Bunun Dünya Ticaret Örgütü nezdinde AB nezdinde de bu konunun mutlaka irdelenip, bir çözüme kavuşturulması gerekir. Bu adaletsizlik dünyanın yüzde 51'ine yapacak olduğumuz ihracatın kapısını baştan kapatır."
Kocaeli ve İstanbul’un sanayi üretiminde iç içe girdiğini ifade eden Dalgakıran, şöyle konuştu: “Yeni sanayi alanlarının açılması konusunda İstanbul’daki alanların yetersizliği sebebiyle üretim için farklı bölgelere dağılmak durumunda kalındı. Bu bölgelerin başında Kocaeli geliyor. Önümüzdeki dönemde öngörüm odur ki makine sektörü ve önemli bir şekilde üretiminin gerçekleşeceği yer Kocaeli olacaktır. Öyle ki önümüzdeki 10 yıl içerisinde Kocaeli makine üretimi sektöründe 1 numara haline gelecek gibi görülüyor."
Kocaeli'nin istihdam ve ülke üretimine katkısı bakımından tartışılmaz bir öneme sahip olduğunu anlatan Dalgakıran, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kentteki binlerce sanayi kuruluşu ve mevcut organize sanayi bölgelerinin yanında sanayileri destekleyen ve yazılım sektöründe de önemli gelişmeler olduğunu görüyoruz. Bu makine sektörünün gelişimi için çok önemli bir nokta. Eğer biz makine üretiminde sadece metal kısmının üretiminde kalırsak sektörün büyümesinin zor olacağı ortadadır. Maalesef ülkemizde bu iki sektör yeteri kadar birbirini destekler halde değil. Türkiye’nin başarılı olması için makine sektörünün başarılı olması gerekiyor. Makine sektörünün başarılı olması için yüksek katma değerli ürün üreten sektörlerin özel bir stratejisi olması lazım.”
Makine Sektör Toplantısı’nda söz alan ve sektöre her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da, şöyle konuştu: “Makine imalat sanayi, ürün guruplarının çeşitliliği bakımından diğer sektörlere kıyasla oldukça zengin bir profile sahiptir. Sektörün en önemli özelliği ise oluşturduğu katma değerdir. Oda olarak makine üretimi yapan firmalarımıza bilgilendirme ve uygulamada karşılaşabilecekleri sorunlarla ilgili her türlü desteği vermeye hazırız”
Açılış konuşmalarından sonra sektöre yönelik destek hakkında sunum düzenleyen Eximbank Pazarlama ve Ürün Geliştirme Müdürü Metin Çelik, Tübitak Bilimsel Programlar Başuzmanı Taylan Mete Aksoy, KOSGEB Kocaeli Hizmet Müdürü Ertuğrul Çetinkaya, Halkbank KOBİ Pazarlama Bölüm Müdür Tuba Tunç, makine üreticilerine verdikleri desteklerden bahsederek, üreticilerin sorularını yanıtladı.
Kaynak: İHA